Olivér
5 °C
8 °C

Startol a fapados étterem

2006.07.21. 09:23
Ha előre tudja, mikor mit akar enni, az étlapon szereplő árak feléért is ehet - ezt, a fapados légitársaságokról mintázott üzleti modellt vezeti be egyelőre a hétvégékre egy fővárosi étterem. A tulajdonosok terve szerint azonban akár az idén megnyílhat az első, kifejezetten a fapados koncepcióra épülő vendéglő is.
Ötven százalékig lesznek letornázhatóak az árak a budapesti Veranda Grill&Wine étteremben, ahol a hétvégékre vezetik be a fapados üzleti modellt. Az elérhető kedvezmény mértéke egyszerre függ attól, mennyivel előre foglal asztalt valaki, illetve attól, hogy az adott időpont iránt mekkorának bizonyult addig a kereslet - mondta el az Indexnek Kucsera Zoltán, az étterem vezetője. A IX. kerületi étterem tulajdonosai azt tervezik, még az idén egy újabb, teljesen az új üzleti modell alapján működő éttermet is nyitnak.

Torkos vendégek

Az ötlet a Torkos Csütörtök nyomán fogalmazódott meg: a Magyar Turizmus Zrt. szervezte országos féláras akciónak akkora sikere volt, hogy a Veranda egy teljes hónapra kiterjesztette azt. Ez alatt gyűjtöttek be vendégeiktől több száz e-mail címet, melyek révén most tesztelni tudták "fapados" ötletet, Kucsera Zoltán szerint a visszajelzések alapján garantált a siker.

A forgalom várt növekedése, illetve a holt időszakokban elért nagyobb vendégszám mellett a fapados koncepció megtakarítást is jelent - részletezte a számításaikat Kucsera Zoltán. A vendégeknek ugyanis nem elég csak asztalt foglalniuk, azt is be kell előzetesen jelenteni, mit fogyasztanak (a kedvezmény a teljes étlapra és itallapra is vonatkozik). Így a készletezés és a beszerzés költséghatékonyabbá tehető, de ennél is fontosabb, hogy az élőmunkával is jobban lehet gazdálkodni: nem kell például felvenni a rendelést, az érkező vendég az interneten megkapott számot bemondva azonosítja magát, és a konyhán máris finisbe fordulhat a már előkészített ételek befejezése.

Foglalni és rendelni a vendéglő honlapján lehet, fizetni azonban csak az étteremben kell. A foglalási menet egyelőre kezdetleges, egy letölthető excelfile kitöltésével és visszaküldésével történik, de szeptemberre egy kifejezetten e célra fejlesztett felületet alakítanak ki. A jövőben lehet majd előre, kártyával fizetni is, ennek kötelezővé tételét azonban egyelőre nem tervezik: bár megeshet, hogy így valaki mégse megy el a lefoglalt időpontban, Kucsera Zoltán szerint megéri inkább a kis számú, ilyen típusú veszteséget elkönyvelni, mint a Magyarországon sokakat riasztó előrefizetést erőltetni.

Csak az ár fapados

A fapados jelző csak üzleti modellre vonatkozik - hangsúlyozta Kucsera Zoltán, hiszen a Veranda száz millió forintos beruházással, hagyományos étteremként nyílt meg az idén. Az új típusú üzletmodell azonban a cégvezető szerint segíthet abban, hogy - ahogy a Torkos Csütörtök sikere ezt igazolta - szélesebb, az étterembejárást magának nehezebben megengedni képes közönség visszaszokjon a polgári, rendszeres éttermi ebédekhez, vacsorákhoz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?