Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Vérdíj az Il Ferro-tulajokra

2007.05.31. 14:49
Vérdíjalap létrehozását kezdeményezte egy Antiferro nevű szervezet annak érdekében, hogy felkutathassák az autóreklámos Il Ferro cég mostani és előző tulajdonosát. Az alaphoz fejenként 1000 forinttal társulhatnak a károsultak, így több millió is összegyűlhet, de pontosan nem tudni, mi lesz a pénz sorsa. Az Il Ferro lassan már az internetről is eltűnik.

Újra fizethetnek az Il Ferro ügyfelei, bár ezúttal nem az autóreklám-cégnek, hanem egy olyan szervezetnek, amely magát az Il Ferro-ügy károsultjai képviselőjének állítja be. Az Il Ferro-ügy károsultjait szeretné ugyanis összegyűjteni egy magát az interneten hirdető, elérhetőségként mindössze két e-mail címet megadó szervezet, amely honlapján azt is közölte: vérdíjalap létrehozását fontolgatják.

Nincs már ilferro.hu
Nemcsak az autóreklám-cég tűnt el, hanem lassan a honlapja is el fog. Az ilferro.hu weboldalra kattintók azt az üzenetet kapják: "Figyelem! Tárhely szerződésének érvényessége lejárt. Ezért a tárhely és domain szolgáltató a weboldal folyamatos elérését szünetelteti." A honlapot egyelőre még nem zárolta a szolgáltató InternetEurope Bt., így két pluszkattintással most még elérhető a honlap.

Mint írják, nem tisztázott, hogy a volt és a jelenlegi tulajdonos, Laposa Róbert és Körmendi Ákos közül ki a felelős a több százmillió forintos károkozásért. A Laposa vezetéknevet később átjavították Laskayra, miután ő volt a tulajdonosa az Il Ferrónak, és a névsort kiegészítették a Laskayval társtulajdonos Varga Mátyás nevével is). Az autóreklámos cég mintegy nyolcezer ügyfelének marad adósa, ha június elején nem fizeti ki a Körmendi Ákos korábbi becslése szerint mintegy 300 millió forintos hirdetési díjat.

Ezer forintok az első lépésekhez

A magát Antiferrónak nevező szervezet azt közölte, ha a nyomozás során bebizonyosodik, hogy csalás történt az autóreklámos cégnél, készek megtenni az első lépéseket. Ehhez kérik a károsultakat, hogy fejenként 1000 forinttal járuljanak hozzá egy úgynevezett vérdíjalap létrehozásához.

Az állítólagos szervezet közlése szerint ezt az összeget, ha szükséges, a felelős, felelősök felkutatására, a nyomravezető jutalmára szánják. Nagybetűs figyelmeztetésként megjegyzik ugyanakkor: "Az Antiferro melegen ajánlja, NE legyen rá szükség!!"


Igazi főnyeremény (fotó: Huszti István)

Az, hogy mi lesz a befizetett pénzzel, ha nem lesz rá szükség, nem derül ki a honlapról. Azt sem árulják el, hová és hogyan fizetheti be az 1000 forintokat, aki nagyon elszánt. Csak egy e-mail címet tettek közzé, ahol nevük, telefonszámuk és lakóhelyük nevének megadásával jelentkezhetnek, akikben buzog a tettvágy, és nem sajnálnak némi pénzt a bosszúra.

Tanácsadást is ígérnek

Az Antiferro – amely a honlapján azt írja, hogy pár sorstárs összefogásával jött létre – azt is ígéri, hogy egy hamarosan kezdődő persorozatban a sértettek között szerepelhet annak neve, aki jelentkezik náluk. Ehhez szintén el kell küldeni a nevet, lakóhely nevét és telefonszámot, aztán a "bekövetkezett események tükrében felvesszük Önnel a kapcsolatot időben!" – ígérik.

Az Antiferro emellett azt állítja, segít "hasznos, saját tapasztalatokkal" a finanszírozásban, és abban is, hogyan lehet olcsón eltávolítani a kocsin lévő matricán. Erre egyébként egy, magát szintén a neten hirdető cég 10 000 forintért vállalkozik.

Adatok nélkül nincs segítség

Aki a honlapon megadott e-mail címen érdeklődik, azt a választ kapja, hogy amint érdemleges, pontos információról tudják tájékoztatni, természetesen azonnal írnak neki. Ha nem küldte el a kért adatok, megkérik, hogy adja meg a címet, telefonszámot, mondván: ha nem tudják, hol lakik, nem tudnak személyreszabott információt adni neki.