Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Veres új hiteleket ígért

2005.04.21. 14:01
A parlament pénzügyi és költségvetési bizottsága 14 szavazattal 10 tartózkodás mellett csütörtöki ülésén támogatta Veres János pénzügyminiszterré történő kinevezését. A politikus, aki várhatóan hétfőn tesz esküt a parlament előtt a meghallgatásán azt mondta: tartható az euró 2010-es bevezetését célzó program. A leendő pénzügyminiszter egy új, a vállalkozásoknak és az önkormányzatoknak szánt hitelprogram elindítását is bejelentette.
Az infláció kedvező alakulása nyomán reális a lehetőség, hogy két éven belül az ország teljesíti a maastrichti inflációs kritériumot, és a többi, az euró bevezetéséhez szükséges feltétel is teljesíthető 2008-ig - mondta a költségvetési bizottság előtt Veres János kijelölt pénzügyminiszter. Hangsúlyozta ugyanakkor: "az első két hónap igen kedvező inflációs adata ne ébresszen senkiben olyan gondolatot, hogy az év egészében a fogyasztói árindex jóval kisebb lesz, mint amit a Pénzügyminisztérium a múlt év végén prognosztizált" . A PM a korábbi 4,5 százalékról 4 százalékra módosította éves inflációs előrejelzését

Nem lesz magasabb a hiány

Az év első négy hónapjában olyan rendkívüli kiadási tételek jelentek illetve jelennek meg a költségvetésben, amelyek az év további részében már nem ismétlődnek meg, ezért a 700 milliárd forintot meghaladó első négy havi prognosztizált pénzforgalmi államháztartási deficitből nem szabad elhamarkodott következtetéseket levonni - hangoztatta Veres János. E tételek közé sorolta a földalapú agrártámogatás 46 milliárd forintos, a 2004. harmadik negyedévi ellenőrzött áfa visszafizetés több mint 120 milliárd forintos összegét. Ha az egyszeri, nem ismétlődő kiadásokkal korrigáljuk az első négyhavi prognosztizált államháztartási adatokat, akkor az eredményszemléletű hiány összege 307 milliárd forint, s ez az egész évre tervezett deficit megközelítőleg 30 százaléka - mondta a kijelölt pénzügyminiszter, aki szerint így tartható az éves hiánycél.

Új program, régi államtitkár

A "Sikeres Magyarországért" hitelprogram keretében a kormány rövidesen olyan hitelkonstrukciót dolgoz ki, amely a vállalkozók és az önkormányzatok számára megteremti az Európai Uniós források elnyerésének lehetőségét - jelentette be Veres. A pénzügyminiszter-jelölt szerint az Adóreform Bizottság által készített jelentést nem etalonnak, hanem inkább gondolat ébresztőnek kell tekinteni, de a csomagból több pont, elsősorban a javasolt adóegyszerűsítések még ebben az évben törvénymódosításokhoz vezethetnek. . A kijelölt pénzügyminiszter a bizottsági ülést követően újságírói kérdésekre elmondta, az üzemanyagok jövedéki adóját és más adótételét úgy kell változtatni,hogy Magyarországon vásároljanak azok, akik eddig ezt a határ túloldalán tették. Veres János együtt kíván dolgozni Katona Tamás jelenlegi pénzügyminisztériumi politikai államtitkárral, mert mint mondta, elégedett a vezető munkájával.