Gerzson
-3 °C
3 °C

Veres szerint csak a hiány borult

2005.09.26. 10:12
Eltérő az álláspontunk, az Eurostat vizsgálatának kezdetete óta nem is beszéltünkk -- mondta el Veres János a Napi Gazdaságnak azzal kapcsolatban, sikerült-e a történteket Járai Zsigmonddal tisztázniuk. A pénzügyminiszter szerint az idei és jövő évi hiányterv is borul, de azért lesz euró 2010-ben.
A magyar kormány ma úgy látja, hogy 2010-ben csatlakozni tudunk az euróövezethez. Ha tehát emelkedik a 2005-ös eredményszemléletű deficit, akkor nyilvánvalóan a következő években nagyobb mértékű hiánycsökkentésre lesz szükség Magyarországon -- mondta a Napi Gazdaságnak adott interjúban Veres János pénzügyminiszter. A tárca vezető szerint a 2006-ra korábban belőtt 2,9 százalékos hiánycél már nem lenne reális célkitűzés: ha idén egyszeri hatások miatt jelentős mértékben emelkedik az eredetileg tervezett 3,6 százalékos deficit, akkor a konvergenciaprogramban vállalt 0,7 százalékos csökkentéssel kiegészülve nem lehet egy lépésben végrehajtani a korrekciót a jövő évi büdzsében. Ugyanakkor a kormány korábbi tervei szerint a jövő évi büdzsében is figyelembe vették volna a számunkra kedvezőbb autópálya-elszámolást. A 2006-os költségvetés reális alapokon nyugszik majd -- mondta Veres -- , ilyen értelemben egyeztettünk a tárcákkal is a kiadások és a pályázati keretek meghatározása során.

Nem beszéltek Járaival

Az Eurostat azt követően kezdte vizsgálni a magyar ügyeket, hogy a manchester-i Ecofin ülést előkészítő brüsszeli szakértői bizottsági üléseken felszólalt a jegybank jelenlévő képviselője -- modta Veres János, aki szerint ez azért volt ez meglepő, mert más tagország hasonló ügyeinek tárgyalásakor ilyenre nem volt példa, pedig több mint tíz ország áll túlzott deficiteljárás alatt. A jegybank kifejtette aggályait az elszámolás módja miatt, ezt követően a bizottság illetékesei kérték az Eurostatot, hogy az eddigi gyakorlatától eltérően kezdjen vizsgálódni. A pénzügyminiszter szerint a magyar kormány már július végén egyeztetést kezdeményezett az Eurostattal , amikor az autópálya-konstrukció kidolgozásában közreműködő tanácsadók itt jártak megbeszélésre: akkor abban maradtunk, hogy felvesszük a kapcsolatot az uniós hivatallal. Ez csak azért nem jött létre, mert az Eurostat augusztusban nem működik, a szabadságolások miatt. "Mi erre az egyeztetésre készültünk" -- mondta Veres János, aki a Napi Gazdaság azon kérdésre, hogy sikerült-e tisztázni a történteket Járai Zsigmond jegybank-elnökkel, azt felelte: "a jegybankelnökkel az Ecofin-ülésen beszéltem legutóbb, álláspontunk eltérő".