Valér
2 °C
8 °C

Lesz-e euró 2010-ben?

2006.02.23. 17:09
A PM vezetői szerint a választások utáni reformokkal még kezelhető a helyzet, és 2008-ra leszorítható a hiány. A Reuters elemzői konszenzusa szerint nincs esély erre, és az euró 2010-es bevezetésére sem.
Magyarország akkor tudja teljesíteni a maastrichti kritériumokat, ha 2008-ra 700 milliárd forinttal csökkenti az államháztartási hiányt az ideihez képest - jelentette ki Veres János pénzügyminiszter csütörtökön Budapesten, az Európai Újságírók Szövetsége magyar tagozatának rendezvényén. A "Gazdasági és politikai kilátások a választások évében" című konferencián Molnár Albert, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára azt hangsúlyozta, a mostani kormány elképzelései szerint folyamatosan csökkenne a közszféra folyó működési kiadásának aránya a GDP-hez viszonyítva, ami tavaly még 19,2 százalékot, az idén a tervek alapján 18,1 százalékot mutat, 2007-ben 17,1 százalékra, 2008-ban pedig 16,2 százalékra mérséklődne. A Reuters elemzői konszenzusa szerint viszont nincs esély jelentős kiigazításra, az idén 7,5%, jövőre 6,1% államháztartási hiányt várnak.

Veres szerint lehetséges

"Ha a 2008. évi bruttó hazai termék az előrejelzéseknek megfelelően GDP 26.740 milliárd forint lesz, akkor addigra az eredményszemléletű államháztartási hiányt 700 milliárd forinttal kell leszorítani" - mondta Veres János. Ez azt jelenti, hogy 2006 és 2008 között összesen 1.100-1.200 milliárd forinttal szükséges csökkenteni az államháztartás hiányát összeadva az éves deficitmérséklések hatását - tette hozzá. A következő parlamentnek július végére meg kell hoznia azokat a szükséges államháztartásra vonatkozó döntéseket, amelyek nyomán Brüsszelnek át lehet adni a módosított konvergencia programot, és meg lehet valósítani a befektetők által is igényelt korrekciókat - reagált Veres János a Moody's Investors Service szerdai közleményére, amelyben stabilról leminősítést valószínűsítő negatívra rontotta a szuverén magyar adóskockázati besorolások kilátásait.

Bevételnövelésre is szükség van

A strukturális változtatásoknak négy területet kell átfogniuk: az államigazgatást, az önkormányzati igazgatást az egészségügyet és az oktatást - jelezte a pénzügyminiszter. "A szükséges átalakításokkal kapcsolatban a vállalkozói körben szinte teljes egyetértés van" - fogalmazott Veres János, hozzátéve, hogy a vita a megvalósítás módjáról szól. Az államháztartási hiány javításához egyaránt szükséges a bevételek növelése és a kiadások csökkentése - hangsúlyozta a pénzügyminiszter. Szerinte az államnak hozzá kell jutnia mindazokhoz a bevételekhez, amelyek megilletik: a jövedéki termékek körében ez a határforgalom szigorítása révén teremthető meg, az egészségügyi járulékoknál pedig a személyenkénti nyilvántartás segítségével. "Jelenleg 500 ezer felnőtt, munkaképes ember után senki sem fizet egészségügyi járulékot, miközben ugyanazokat a szolgáltatásokat veszi igénybe, mint a járulékot befizetők" - ismertette a helyzetet, hozzátéve, hogy a gazdaság lassú fehéredése, már alig két hónap után is érzékelhető, noha lényegi változás csak 2006 végére, 2007 elejére várható

Veres János ismét elmondta azt az összefüggést, amely szerint az ellenzék által javasolt tíz százalékos járulék csökkentés 600 milliárd forint éves azonnali bevételkiesést jelent, amelyet csak akkor lehet pótolni, ha 940 ezer új foglalkoztatott havi 100 ezer forint bért kap.

A Reuters szerint nincs esély

Az elemzők nem látnak esélyt a költségvetési hiány jelentős kiigazítására. A Reuters februári felmérése szerint az elemzők az államháztartás GDP-arányos, a nyugdíjreform költségeit is tartalmazó hiányát erre az évre 7,5 százalékra becsülik, 0,4 százalékponttal kevesebbre, mint januárban. A 2007-es előrejelzést ugyanennyivel mérsékelték, 6,1 százalékra, ami azt is jelenti, hogy a várakozás szerint a következő kormány számottevően mérsékli majd a hiányt. Az idei előrejelzés ugyanakkor jóval magasabb, mint a 6,1 százalékos kormányzati terv, és több a 2005-re megcélzott 7,4 százaléknál is. A piac tehát nem vár előrelépést az idei hiány lefaragásában. A jövő évre valószínűsített mérték pedig fenntartja a kételyt, hogy 2008-ra 3 százalék körüli szintre csökkenthető a deficit, ami az euró 2010-es bevezetésének egyik fő feltétele lenne. Az előrejelzések középértéke a felmérésben 2013-ra tette az euró magyarországi bevezetését. Egy szélesebb európai elemzői mintán végzett Reuters felmérés nemrégiben 2012-re becsülte ezt a dátumot.