Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Veres: továbbra is 2010 az eurócél

2006.05.09. 19:06
Május végén válhat nyilvánossá a jelenleg egyeztetés alatt álló kormányprogram - mondta Veres János. A pénzügyminiszter szerint az elmúlt időszakban elhangzott javaslatok közül van, amit megfogadnak, de egy olyan csomag sem készült még, ami teljesen összhangban lenne a kormány szándékaival.
Az elmúlt időszakban olyan javaslatsor nem hangzott el, amely a kormány szándékaival teljesen egyezne, néhány javaslat azonban összhangban van a kabinet terveivel - mondta el Veres János pénzügyminiszter a Friedrich Ebert Alapítvány "Reformkényszerek a magyar költségvetésben" címet viselő gazdaságpolitikai fórumán. A tárcavezető elismerte: "a kormány mindig jobban félt a népszerűtlenségtől, mint az ésszerűtlenségtől". Ezzel utalt arra, hogy míg a gazdaság más területein komoly változások következtek be a rendszerváltás óta, addig az államháztartás túl merev volt.

Egészségügyi és önkormányzati reformot is terveznek

Veres hangsúlyozta, most van itt a megfelelő idő, hogy elinduljanak a szükséges átalakítások az államháztartás terén. Ezekhez megvannak a szükséges gazdasági, politikai és társadalmi feltételek. "Magyarországon széleskörű reformhangulat van" - jelentette ki. Ezek miatt elmondta: "eljött az az időszak, amikor elővettük az A4-es papírt", amin már régebb óta rajta voltak azok a javaslatok, hogy mit és hogyan kell változtatni.

A pénzügyminiszter jelezte: május végén nyilvánossá válhat a jelenleg még egyeztetés alatt álló kormányprogram, majd június során benyújtják azokat a javaslatokat, melyek elsősorban az egészségügy, az önkormányzatok, az oktatás, illetve az államigazgatás átalakítását célozzák. Veres utalt rá, hogy június-július során az Országgyűlés megtárgyalhatja ezeket a javaslatokat, melyek közül több 2/3-os többséget igényel (pl. önkormányzati finanszírozási átalakítása).

Jövőre lesz nagyobb hatás

Ezen javaslatok elfogadása már az idei költségvetésre is kedvező hatást gyakorol, de inkább a jövő évi büdzsében lesz a nagyobb a hatás - jelentette ki Veres; hozzátéve, hogy továbbra is cél a maastrichti kritériumok 2008-ra való teljesítése és az euró 2010-es bevezetése. Az igazi cél azonban nem csak önmagában az egyes évi hiánycélok elérésére törekvés, hanem a kialakult és helytelen strultúrák mélyreható átalakítása - szögezte le.