Auguszta
-4 °C
2 °C

Kisebb növekedés, nagyobb infláció a csomag ára

2006.06.11. 17:50
2008-ra lehet újra 4 százalék körül a GDP-bővülés üteme, jövőre átmenetileg visszaesik a gazdasági növekedés, mondta el Veres János pénzügyminiszter a megszorító csomag egyik következményéről. A pénzügyminiszter szerint kedden benyújtják a parlamentnek a szükséges törvényjavaslatokat.

Az Új Egyensúly programjával az államháztartás eredményszemléletű hiánya jövőre a GDP 5 százalékára csökkenhet, a gazdasági növekedést az intézkedések várhatóan 2 százalékponttal mérséklik, közölte Veres János pénzügyminiszter vasárnap a kormányszóvivői sajtótájékoztatón. A növekedés visszaesése átmeneti lesz, 2008-ban újra 4 százalék körül bővül a GDP, tette hozzá. (Szombaton Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az infláció átmeneti megugárásról is beszélt, jövőre várhatóan 5 százalékra emelkedik a pénzromlás üteme, ahogy azt az Index már korábban is jelezte.) A pénzügyminiszter beszámolója szerint 2008-ban az államháztartás eredményszemléletű hiánya a GDP 3-3,5 százaléka körül alakulhat, nyugdíjkorrekció nélkül. Veres János hangsúlyozta, hogy az ismertetett hiányok eléréséhez nincs szükség további alprogramokra, újabb érdemi módosító javaslatokra.

Formálisan még nem létező testület írja a törvényeket

Gál J. Zoltán beszámolt arról, hogy a kormány hétfői ülésén dönt a gazdasági kabinet létrehozásáról. A testület tagjai vasárnap dolgozzák ki az Új Egyensúly programjában foglalt intézkedésekhez szükséges törvénymódosítások normaszövegét, így a kormány hétfőn mintegy másfél tucat törvényjavaslatról tud határozni, tette hozzá. A kormány kedden nyújtja be a parlamentnek javaslatokat. Kezdeményezi továbbá, hogy a házbizottság vitassa meg, mi a legmegfelelőbb formája a program megtárgyalásának. Ez lehet politikai vitanap vagy rendkívüli ülés, fűzte hozzá.

Veres János elmondta, hogy a programmal az eredeti célkitűzésnek megfelelően, 2008-ra teljesítheti Magyarország az euró bevezetéséhez szükséges, az államháztartási deficitre vonatkozó kritériumot. Hozzátette, hogy a hét végén ismertetett program tartalmazza mindazokat a kiadáscsökkentő és bevételnövelő lépéseket, amelyek az egyensúly helyreállításához szükségesek. Ide sorolta példaként az elvárt adó, a házipénztár és a kamatok megadóztatására vonatkozó javaslatokat.

Veres János közölte: szombaton személyesen kérte fel az APEH vezetőjét arra, hogy biztosítsa a korábban bejelentett, 10 000 vagyonosodási vizsgálat elvégzéséhez szükséges feltételeket. Arra a kérdésre, hogy az ellenőrzések mennyi többletköltséggel járnak, azt válaszolta, bizonyosan ki fog jönni a vagyonosodási vizsgálatok eddigi átlagos adóbevételeinek töredékéből. A cégek ellenőrzését az APEH a kapacitások átcsoportosításával oldhatja meg, fűzte hozzá Veres János.

2009-ben újra lehet osztogatni

A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy az intézkedéseknek köszönhetően 2009-re mintegy 200 milliárd forintos forrás felhasználásáról dönthet a kormány, s például adócsökkentésre, illetve a szociális ellátások bővítésére fordíthatja. Hozzátette: a költségvetés keretei biztosítják az EU-forrásokhoz szükséges társfinanszírozások teljes összegét, azaz a többletforrások ilyen célú felhasználására nem lesz szükség. A gáz és elektromos energia áremelésével összefüggésben hangsúlyozta, hogy a már bejelentett intézkedéseket követően újabbak bejelentésére nem kerül sor, ám a következő évben át kell térni egy markánsan szociális alapú kompenzációs rendszerre. Kérdésre válaszolva kifejtette: banki extraadó bevezetéséről nincs szó. Az intézkedés a központi költségvetés által folyósítandó kamattámogatást, az állam közreműködésével létrejövő extrajövedelmeket adóztatja meg.

A pénzügyminiszter kifejtette, megbeszéléseket folytatott külföldi befektetőkkel, ezeken nyilvánvalóvá vált, hogy a befektetők valódi reformokat, illetve ezek gyors megkezdését várják a kormánytól. Az Új Egyensúly programmal el lehet kerülni a jelentősebb tőkekivonást az országból, hangoztatta. A pénzügyminiszter továbbra sem fedte fel az idei hiány mintegy 3 százalékpontos megemelésének részletes okait. Annyit mondott, ezt mintegy 20 egyszeri, illetve tartós tétel okozta, és ezekről majd később számol be.