Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Kik járnak a legrosszabbul a Gyurcsány-csomaggal?

2006.08.08. 09:16
A kormány hónapok óta dolgozik a konvergenciaprogramon, annak szövege a nyilvánosság számára is hozzáférhető lesz, és két hét marad a megvitatására is - mondta a pénzügyminiszter a Napkeltében. A Híradó honlapján olvasható összefoglaló szerint azt, hogy miért csak ennyi, Veres János azzal magyarázta: a parlament csak nemrégiben fogadta el azokat a törvényeket, amelyeket a programba is be kellett építeni.

Veres János a műsorban megerősítette, hogy a Brüsszelnek eljuttatandó anyagban nem kötelező megjelölni a magyar euróbevezetés céldátumát, mert azt nem kell feltétlenül összekapcsolni a felzárkózási programmal. Hozzátette: nem is az eurócsatlakozás időpontjának megjelölése a legfontosabb, hanem az egyensúlyi kritériumok megteremtése.

Veres János
Veres János

A miniszter tévesnek nevezte azokat a híreket, amelyek szerint elismerte volna, hogy a legkisebb jövedelműek járnak a legroszabbul a Gyurcsány-csomaggal. Összességében az egyensúlyjavító intézkedések a magasabb jövedelműek nettó pozícióját csökkentik jobban, és kevésbé hatnak az alacsony jövedelműekre - állította. Az MTI híradása szerint ezzel szemben elismerte, hogy a kiadási oldalon meghozott intézkedések fajlagosan az alacsonyabb jövedelműeket érintik jobban, de hangsúlyozta, hogy a lakosság bevételi oldalát érintő rész egyértelműen a magasabb jövedelműeket sújtja erőteljesebben.

Ismét csak a Híradó-tudósítás szerint Veres megerősítette: annak ellenére, hogy külföldről érkezik az ellenkezőjére vonatkozó követelés, a kormány megőrzi a nyugdíjak értékét és a nyugdíjasoknak adott juttatásokat. A minimálbér megszűnő adómentességet érintő kérdésre a pénzügyminiszter nem tartotta sem meglepetésnek, sem újdonságnak a hírt. Elmondta: a minimálbér jelenlegi szintjéig az adómentesség biztosítható volt, "a növekedéssel ezt nem tudtuk vállalni". "A parlament elé ezt a javaslatot terjesztettük be, így aki elolvasta, ismerte" - fűzte hozzá.