Auguszta
-3 °C
2 °C

Veres János 2011-ig számolt

2006.08.23. 09:24
Az Európai Bizottság illetékeseivel is egyeztetett álláspont szerint az államadóssággal kapcsolatos feltétel az euró bevezetésére nemcsak akkor teljesül, ha az államadósság GDP-arányos mértéke 60 százalék alatt van, hanem akkor is, ha annak mértéke bár magasabb, de aránya csökkenést mutat - állítja a pénzügyminiszter.

A pénzügyminiszter szerint a konvergenciaprogram számai alapján 2011-ben lehet legkorábban euró Magyarországon. Veres János a közszolgálati televízió Nap-kelte című műsorában hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság illetékeseivel is egyeztetett álláspont szerint az államadóssággal kapcsolatos feltétel az euró bevezetésére nemcsak akkor teljesül, ha az államadósság GDP-arányos mértéke 60 százalék alatt van, hanem akkor is, ha annak mértéke bár magasabb, de aránya csökkenést mutat. Ennek a program szerint 2009-ben tesz majd eleget Magyarország, vagyis 2011-ben lehet legkorábban euró Magyarországon - mondta a pénzügyminiszter. Hozzátette: ez nincs a programban, de a számokból következik.


Veres János
Veres János szerint a konvergenciaprogram különféle változatai közül "az óvatos, konzervatív prognózist tartalmazót" terjesztette társadalmi vitára a kormány. Az óvatosabb növekedéssel és inflációs előrejelzéssel számoló változat választását azzal indokolta a pénzügyminiszter, hogy az EU következő költségvetése alapján várható források mértéke 2007-ben és 2008-ban nem éri majd el a 7 év átlagát: 2007-ben az átlag kétharmadára, 2008-ban pedig 80 százalékára számít a kormány a felhasználás szempontjából. Az óvatos változat elfogadása melletti érvként említette a pénzügyminiszter azt is, hogy "nem lenne jó, ha az EU a makrogazdasági prognózis bizonytalansága miatt ne fogadná el" a programot.

Az államadósság viszonylag jelentős mértékű növekedését a pénzügyminiszter azzal indokolta, hogy a programba foglalt számok már nem tartalmazzák a nyugdíjpénztári megtakarítások hatását, mivel ezt 2007 után már nem lehet figyelembe venni. Ez önmagában 5,5 százalékkal rontja az államadósság GDP arányos pozícióját.