Ervin
14 °C
22 °C

Veres János szerint muszáj volt adót emelni

2006.11.23. 15:20
Az adóterhelés növekedése nélkül nem lehetett volna megoldani a költségvetési kiigazítást - jelentette ki Veres János pénzügyminiszter a KPMG adótanácsadó cég által rendezett konferencián, hozzátéve, hogy a törvénymódosítások nyomán az árkiegészítésekre fordított összeg jövőre 150 milliárd forinttal 600 milliárdra csökken.

Az idei, módosított 10,1 százalékos GDP arányos államháztartási hiány jövőre 3,3 százalékponttal csökken, amelyből 2,1 százalékpont a kiadáscsökkentés és 1,2 százalékpont a bevétel növekedése - mondta Veres János. A pénzügyminiszter hozzátette: 2008-ban további 2,5 százalékponttal mérséklődik a GDP-arányos hiány, amely már teljesen a kiadáscsökkenéshez kötődik.

Az árkiegészítésekre 2006-ban 750 milliárd forintot fordít a költségvetés, de a már elfogadott törvénymódosítások, amelyek elsősorban a gyógyszerkiadásokra, illetve a gázártámogatásra hatnak, 150 milliárddal mérséklik az ártámogatásokra fordítandó összeget - jelezte Veres János.

Korrigált konvergencia

Kérdésre válaszolva elmondta: jövőre már lényegében piaci ár érvényesül a gázáraknál, miközben a tömbtarifa alapú támogatás szociális alapokra helyeződik, így a 2007. évi gázártámogatás összege 112 milliárd forintra csökken, ami a korábbi ártámogatás kétharmada.

Az Európai Uniónak december elején újra benyújtandó konvergenciaprogramot természetesen korrigáljuk az azóta bekövetkezett változásokkal, így a jövő évi GDP-arányos adósságállomány kisebb lesz amiatt, hogy a november közepén érvényes euró/forint árfolyammal számoltunk, ami erősebb a szeptemberinél - fejtette ki Veres János. A módosítások másik csoportja a szeptemberben vállalt intézkedéscsomag már törvényben kihirdetett hatásait "vezeti át", például az említett gázár támogatási és gyógyszer ártámogatási rendszer módosítását - tette hozzá.

Ellenzéki javaslatok

Van olyan ellenzéki módosító javaslat, amelyet a 2007. évi költségvetés tárgyalása során a kormány elfogadhatónak tart - felelte egy újságírói kérdésre a pénzügyminiszter, aki úgy fogalmazott, "az elmúlt 16 év politikai gyakorlatában mindig nagy meglepetésnek számított, ha egy kormány befogadta az ellenzék költségvetési illetve adóváltoztatásra vonatkozó javaslatát". Konkrét ellenzéki javaslatról nem beszélt Veres János, de azt elmondta, hogy a benyújtott ellenzéki javaslatokhoz kapcsolódó indítványt kell tenni a pontosítás érdekében.

"A kormány nem kíván új adóreform-bizottságot alakítani a 2007 után kialakítandó adó és költségvetési változtatások érdekében, ugyanakkor részt vesz az Országos Érdekegyeztetési Tanács által kezdeményezett háromoldalú - munkaadói, munkavállalói, kormány - bizottságban, amely szabályozási, adózási, járulékfizetési, foglakoztatási, a fekete-szürke gazdaság szűkítésének kérdéseivel kíván foglalkozni - fejtette ki egy másik kérdésre a pénzügyminiszter.