Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

A pénzügyminiszter szerint lehetséges az euró 2010-es bevezetése

2005.10.06. 16:01
A 2006-os költségvetés szigorú, szolid bérnövekedéssel számol, és az 1,4 százalékos hiánycsökkentés megőrzi annak lehetőségét, hogy 2008-ra a magyar gazdaság teljesíthesse az euró bevezetéséhez szükséges követelményeket, azaz tartsa a bevezetés 2010-re kitűzött céldátumát - mondta Veres János pénzügyminiszter az ING Bank üzleti reggelijén csütörtökön Budapesten.

"A 2006-ban folytatódó a költségvetési hiánycsökkentés arányos az ország lehetőségeivel. Nem biztos, hogy ez külső szemmel is elég jó ütem, de elég ahhoz, hogy 2008-ra megfeleljünk a kritériumoknak, és 2010-re megvalósítható legyen az euró bevezetése" - mondta a miniszter.

Három területen kell változtatni

A 2006-os költségvetési tervezet nem pazarló, a deficit növekedését az autópálya elszámolás változása és 160 milliárd forintnyi áthúzódó hitelátvállalás okozza. Egyszeri hiányjavító intézkedést nem tartalmaz a költségvetés tervezete - mondta a miniszter, megjegyezve, hogy nyáron még volt ilyen elképzelés.

A 2010-es euró-csatlakozás eléréséhez három területen kell érdemben változtatni - mondta Veres János. Magyarország államigazgatásra, közigazgatásra, önkormányzatokra többet költ az uniós átlagnál; itt a változtatások azonban jórészt csak kétharmados törvényekkel lehetségesek. A másik terület az egészségügyi szolgáltatásoké; itt a fizetések rendjében jelentős változás, hogy januártól bevezetik a személyenkénti nyilvántartási számlát. Veres János ismertetése szerint a harmadik terület az oktatás egésze, ahol nem szabad hagyni, hogy a szakképzett munkaerő váljon a fejlődés korlátjává.

A minisztériumok költségeit csökkenti

"A bürokrácián spórolunk a jövő évi költségvetésben" - mondta a miniszter. Közölte: a tervezet érdemben csökkentette szinte valamennyi minisztérium működési költségeit. Ezek összességében az idén évközben csökkentett előirányzathoz képest jövőre 10 százalékkal mérséklődnek.

Emellett 20 százalékkel csökkentették a minisztériumok fejlesztési pályázatokra rendelkezésre álló előirányzatát; 2006-ban csak olyan pályázat maradhat, amelyhez EU társfinanszírozás társul. Az idén 123 jogcím alatt összesen 135 milliárd forint pályázati pénz szerepelt a minisztériumok költségvetésében, a korlátozás nyomán kevesebb mint 10 jogcím maradt.

Csökkenő adóterhek

A személyi jövedelemadó változtatásokkal a lakosság adóterhei mintegy 2 százalékos mértékben csökkennek, a kormány a bértárgyalásokon azt szeretné elérni, hogy a jövedelmek mind a költségvetési, mind a versenyszférában 3-4 százalék körül nőjenek.

Veres János kifejtette, hogy a nettó adóváltozásokkal 200 milliárd forint kerül jövőre a költségvetésből elsősorban a lakossághoz, a személyi jövedelemadó és áfacsökkentések révén, de részben a vállalkozásokhoz is, többek között a tételes egészségügyi hozzájárulás csökkentésével, majd jövő novemberi eltörlésével.

A hiánycélokat az Eurostat értékelése miatt módosítani kellett, de az elszámolás változtatása nem okoz változást a makrokeresletben - mondta a pénzügyminiszter. Hozzátette: a változtatás a finanszírozás módjában van, és abban hogy az idén megtörténik-e a korábban elképzelt autópálya-kötvény kibocsátása.

Hiba is volt

Az Európai Bizottság nyilván módosítani fog a hiánycsökkentés értékelésén. Júliusban még elegendőnek látta a kormány által hozott intézkedéseket. Veres János ugyanakkor hangsúlyozta: Joaquin Almunia, az EU gazdasági és pénzügyi biztosa elismeri a hiány csökkentésében elért eredményeket és ezt - mint a szeptemberi tárgyalásokon kiderült - az autópálya építés elszámolása nem befolyásolja.

Négy év alatt az eredményszemléletű hiányban 4-4,5 százalékpontos csökkentést sikerült elérni - hangsúlyozta a pénzügyminiszter, hozzátéve: kétségtelen hiba viszont, hogy az évenként kitűzött célokat az ország nem tudta teljesíteni.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft