Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Veres János: a kormány többkulcsos áfát javasol

2005.06.11. 11:50
A pénzügyminiszter cáfolta, hogy az Index által nyilvánosságra hozott adómódosítási javaslatok a kormány javaslatai lennének.
A kormány adóreform-javaslatai között sem az egy-, sem a kétkulcsos áfa nem szerepel, mindenképpen többkulcsos lesz az áfa - jelentette ki a pénzügyminiszter az MTI-nek szombaton. Veres János határozottan cáfolta, hogy a pénteken az Indexen megjelent adómódosítási javaslatok a kormány javaslatai lennének.

"Semmi nem igaz"

Pénteki értesülésünk szerint Gyurcsány Ferenc kormányfő hétfőn a parlamentben jelenti be a kétkulcsos áfa bevezetését, illetve az eva 15 százalékos kulcsának 21 százalékra történő emelését és az iparűzési adó módosítását. "Ezekből semmi nem igaz" - reagált Veres János a kormány javaslataként ismertetett módosításokra. A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy az adóreform bizottság nyilvánosságra hozott javaslatai között ezek a módosítások is szerepeltek, ám "a kormány javaslatai között nem". "Az adókat csökkenteni fogjuk, jelenleg folynak a szakmai, előkészítő munkálatok, a hatástanulmányok készítése, és ezek alapján döntünk az áfa, az eva és helyi adó változásáról" - mondta.

Az ekho tényleg 35 százalék lesz

Veres János egyedül az ekho 35 százalékos mértékét, illetve az érintettek körét nevezte már eldöntöttnek, így a kormány javaslatában szereplőnek. Hozzátette azonban, hogy az ekho feltételeit sem rögzítették, erre az érintett szervezetekkel megkezdett egyeztetést követően kerülhet sor. Éppen ezért érthetetlennek nevezte az ekhóval kapcsolatban a sajtóban megjelent alkotmányossági aggályokat. "Egy le nem írt változat nem lehet alkotmányellenes" - hangsúlyozta. "Jelenlegi ismereteim szerint az általunk kidolgozott javaslat nem ütközik az alkotmányba, mivel nem kötelező érvényű" - fűzte hozzá a pénzügyminiszter.

Az iparűzési adó megváltoztatására is sok javaslatot mérlegelt a tárca, ezek közül az egyiket közölte az internetes portál, ám ez nem a kormány javaslata - közölte Veres János.