Szilárda
0 °C
6 °C

Júniusra új törvényeket ígér Veres János

2005.04.21. 08:56
A társadalmi igazságosságot szolgáló új intézkedéseket dolgoz ki a kormány április végéig, jelentette ki csütörtökön Veres János kijelölt pénzügyminiszter. A kormány megoldaná, hogy a szürke- és a feketegazdaságban tevékenykedők is fizessék a közterheket.
Veres János kijelölt pénzügyminiszter a Magyar Televízió Napkelte című műsorában csütörtök reggel olyan intézkedéseket is ígért, amelyek révén a jövőben azok is fizetnek majd közterheket, akik eddig nem tették. Becslése szerint ez mintegy 500 ezer - 1 millió, a szürke és a fekete gazdaságban tevékenykedő embert érinthet.

A várható intézkedésekről Veres János úgy fogalmazott, hogy azok között lesznek "ösztönző, orientáló és a szigort növelő" lépések. Ez utóbbira példaként említette, hogy most olyanok is kapnak orvosi ellátást, akik után senki sem fizet járulékot. Az intézkedéseket szerinte a társadalom többsége támogatja majd.

Veres János ismételten megerősítette, hogy tartható az idei államháztartási hiány. Az egyszeri tételektől megtisztítva az éves hiány mintegy 33 százaléka teljesült áprilisig - fogalmazott.

Ugyanakkor megemlítette, hogy "okszerűen és célszerűen kell gazdálkodni", s a bevételek mértéke függ attól is, miként alakulnak a főbb gazdasági mutatók.

A bruttó hazai termék (GDP) növekedése szerinte közelíteni fogja a költségvetésben tervezett 3,8 százalékot az idén, és az első két havi különösen kedvező inflációs adat ellenére az éves infláció is a kormány által becsülthöz lesz közel.

A költségvetés tervezésekor a kormány 4,5 százalékos éves inflációval számolt 2005-re, amelyet a pénzügyi tárca legfrissebb prognózisában 4,0 százalékra mérsékelt.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft