Szilárda
0 °C
6 °C

Veres János: nem titkoltunk el semmit

2006.10.21. 11:32
A Pénzügyminisztérium és a kormány eleget tett az államháztartási hiánnyal kapcsolatos statisztikai adatszolgáltatási kötelezettségeinek a parlamenti választások előtt - írja Veres János pénzügyminiszter a Népszabadság szombati számában.

"Vezetésem alatt a Pénzügyminisztérium (PM) minden esetben eleget tett adatszolgáltatási kötelezettségének. Nem titkoltunk el semmit" - szögezi le írásában a pénzügyminiszter. Hozzáteszi: minden tényt nyilvánosságra hoztak, amire a törvény kötelezi a tárcát, és amire önként felelősséget vállaltak.

Kevesen foglalkoznak táblázatok halmazával

Úgy vélekedik azonban, hogy a PM által havonta közölt számok, táblázatok halmazával viszonylag kevesen foglalkoznak, nem sokan veszik a fáradtságot, hogy megértsék. "Ezeket az adatokat elsősorban nem azért tesszük közzé, hogy az újságolvasók százezreit tájékoztassuk" - jegyzi meg, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy a PM internetes honlapján mindenkinek megadják a lehetőséget, hogy hozzáférjen az adatokhoz.

A tárcavezető rámutat: az anyagokat többnyire elemzők, befektetők olvassák, mostanában azonban a politika is elkezdett az államháztartási statisztikával operálni. Hangsúlyozza azonban: "a politika, főleg a politikai kommunikáció leegyszerűsít, olykor már annyira, hogy el is szakad a tényektől".

Az Orbán-kormány nem tett közzé tavasszal jelentést

Veres János emlékeztet: az államháztartás helyzetét bemutató anyag március 10-én, vagyis a törvényi előírásnak megfelelően 30 nappal az áprilisi választások első fordulója előtt került ki a PM honlapjára. Felidézi ugyanakkor azt, hogy az Orbán-kormány 2002 tavaszán nem tett közzé ilyen jelentést. Kivetette a parlamenttel azt az előírást az államháztartási törvényből, hogy "elkerüljön egy ilyen kényes beszámolót" - mutat rá a szaktárca jelenlegi vezetője.

Veres János cikkében kijelenti: tisztában vannak azzal, mennyire fontos a helyes adatszolgáltatás. "Nem lehet egy olyan országba befektetni, annak az országnak a valutájában bízni, ahol az adatokat hamisítják" - teszi hozzá. Írásában végül a tényszerű adatközlés alapján tényszerű helyzetértékelést kér a szakértőktől, politikusoktól és újságíróktól.