Aliz
6 °C
14 °C

Fizetniük kell a kartellező útépítőknek

2006.09.29. 08:10
Ki kell fizetnie a Gazdasági Versenyhivatal által kiszabott bírságot a három útépítő cégnek, a Strabag Rt.-nek, a Ring Kkt.-nek és az Egérút Rt.-nek – döntött a Fővárosi Bíróság. A GVH összesen 245 millió forintnyi bírságot szabott ki a három cégre még 2004-ben kartellezés miatt, a cégek akkor fellebbeztek a határozat ellen.

A Fővárosi Bíróság 2006. szeptember 26-án kihirdetett ítéletében helybenhagyta a Gazdasági Versenyhivatal határozatát és egyben elutasította három útépítő társaság keresetét. A vállalkozások, a Strabag Rt., a Ring Kkt., valamint az Egút Rt. az őket elmarasztaló, 2004. márciusában hozott versenyhivatali határozatot támadta meg a bíróság előtt.

A GVH Versenytanácsának akkori döntése szerint a felsorolt cégek a belső Bartók Béla úti útépítések, illetve a Bocskai csomópont átépítésére, a BKV Rt. Metró Projekt Igazgatósága által 2002 első negyedévében kiírt közbeszerzési eljárás során összehangolt magatartást tanúsítottak, korlátozva ezzel a gazdasági versenyt. Emiatt a Strabag Rt.-nek 137 millió, az Egút Rt.-nek 56 millió, a Ring Kkt.-nek pedig 52 millió forint bírságot kellett fizetnie.

A GVH idén már nyert pert útépítő vállalkozásokkal szemben. 2006. január 23-án ugyanis a Fővárosi Bíróság helyben hagyta a GVH Versenytanácsának azon határozatát is, amely szintén kartellezés miatt elmarasztalta a Betonút Rt.-t, a Debmút Rt.-t, az Egút Rt.-t, a Hídépítő Rt.-t és a Strabag Rt.-t.

Az öt sztrádaépítésben részt vevő vállalkozásra a GVH összesen 7,043 milliárd forint bírságot szabott ki. Akkor azt állapította meg a versenyhivatal, hogy a 2002-ben kiírt közbeszerzési pályázatokon résztvevő vállalkozások előzetesen megállapodtak egymás között abban, hogy melyik cég melyik autópálya szakasz kivitelezését szerzi meg. Esetenként abban is megegyeztek, hogy a nyertesek alvállalkozóként vonják be a többieket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?