Eszter, Eliza
EUR 382,07 Ft
USD 358,21 Ft
14 °C
24 °C

Fizetniük kell a kartellező útépítőknek

2006.09.29. 08:10
Ki kell fizetnie a Gazdasági Versenyhivatal által kiszabott bírságot a három útépítő cégnek, a Strabag Rt.-nek, a Ring Kkt.-nek és az Egérút Rt.-nek – döntött a Fővárosi Bíróság. A GVH összesen 245 millió forintnyi bírságot szabott ki a három cégre még 2004-ben kartellezés miatt, a cégek akkor fellebbeztek a határozat ellen.

A Fővárosi Bíróság 2006. szeptember 26-án kihirdetett ítéletében helybenhagyta a Gazdasági Versenyhivatal határozatát és egyben elutasította három útépítő társaság keresetét. A vállalkozások, a Strabag Rt., a Ring Kkt., valamint az Egút Rt. az őket elmarasztaló, 2004. márciusában hozott versenyhivatali határozatot támadta meg a bíróság előtt.

A GVH Versenytanácsának akkori döntése szerint a felsorolt cégek a belső Bartók Béla úti útépítések, illetve a Bocskai csomópont átépítésére, a BKV Rt. Metró Projekt Igazgatósága által 2002 első negyedévében kiírt közbeszerzési eljárás során összehangolt magatartást tanúsítottak, korlátozva ezzel a gazdasági versenyt. Emiatt a Strabag Rt.-nek 137 millió, az Egút Rt.-nek 56 millió, a Ring Kkt.-nek pedig 52 millió forint bírságot kellett fizetnie.

A GVH idén már nyert pert útépítő vállalkozásokkal szemben. 2006. január 23-án ugyanis a Fővárosi Bíróság helyben hagyta a GVH Versenytanácsának azon határozatát is, amely szintén kartellezés miatt elmarasztalta a Betonút Rt.-t, a Debmút Rt.-t, az Egút Rt.-t, a Hídépítő Rt.-t és a Strabag Rt.-t.

Az öt sztrádaépítésben részt vevő vállalkozásra a GVH összesen 7,043 milliárd forint bírságot szabott ki. Akkor azt állapította meg a versenyhivatal, hogy a 2002-ben kiírt közbeszerzési pályázatokon résztvevő vállalkozások előzetesen megállapodtak egymás között abban, hogy melyik cég melyik autópálya szakasz kivitelezését szerzi meg. Esetenként abban is megegyeztek, hogy a nyertesek alvállalkozóként vonják be a többieket.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás