Valér
4 °C
8 °C

Zsebbe vágó versenyjogsértések

2006.01.10. 08:27
A GVH tavaly is szigorúan járt el a jogsértőkkel szemben: mintegy 3,2 milliárd forint bírsággal sújtotta az érintett cégeket. Ezt leginkább a kartellezők zsebe bánja, de fizethetnek a fogyasztót megtévesztő vállalkozások is, írta a Világgazdaság.
Száznyolcvan - közte több mint ötven törvénysértést megállapító - versenytanácsi határozat és kevés híján 3,2 milliárd forint bírság szerepel a Gazdasági Versenyhivatal múlt évi gyorsmérlegében. A korábbi években kiszabott bírságösszegekből - az APEH közreműködésével - tavaly több mint 6,3 milliárd forint folyt be a központi költségvetésbe.

A legnagyobb érdeklődést a közbeszerzési kartellügyekben hozott versenytanácsi határozatok váltották ki. A versenyhatóság egy országos méretű titkos útépítő összejátszás miatt rótta ki a legmagasabb bírságot, több mint 1,3 milliárd forint befizetésre kötelezve 14 vállalkozást. Ezek az Útgazdálkodási és Koordinációs Igazgatóság pályázatain előzetesen megállapodtak a beruházások győzteseiről és a várható kivitelezések alvállalkozói részesedéseiről. Az országos ügyet megelőzően egy fővárosi építési kartell végére tett pontot a versenytanács, csaknem 600 millió forinttal sújtva a budapesti alul- és felüljárók, utak felújítását megpályázó és a tendereket egymás közt felosztó cégeket.

Míg az útépítők szigorúan összezártak, addig több - nem közbeszerzési - kartell egyik-másik tagja föladta magát és társait a versenyhatóságnak. Közreműködéséért részben vagy teljesen mentesült is a várható bírság alól. Így a versenyhivatal teljességgel elengedte a Bayer AG büntetését, mert az elsőként jelentkezett a jogsértő megállapodás feltárására, míg a vegyipari kartell másik tagjával, a Ferro s. r. l.-lel szemben - mivel az utóbb szintén bizonyítékokat szolgáltatott - 30 százalékos bírságcsökkentést alkalmazott. Az év végén az elektromos kapcsolóberendezések kartellügyét lezárva mentesítette a GVH a számára segítséget nyújtó ABB-t, a többi összejátszó társaságot viszont 700 millió forintra bírságolta.

Sok volt a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolásával kapcsolatos versenyhatósági eljárás. A hivatal itt is érzékelhetően magasabb összegekkel büntette a jogsértőket. Megtévesztő reklámjaik miatt ismét gyakran kerültek a versenytanács elé a vezetékes és mobiltelefon-társaságok. Több piaci szereplőt marasztalt el a banki szolgáltatások területén is a GVH, és súlyos, esetenként 30 millió forintos bírságot szabott ki az egészséges életmódra való törekvéseket kihasználó, termékeiknek megalapozatlanul gyógyhatást tulajdonító cégekre, írta a gazdasági lap.

A hivatal félszáz fúziós kérelemben döntött. Több olyan esetet is feltárt, amikor az érintettek "elfelejtettek" összefonódásaikhoz engedélyt kérni. A mulasztóknak több mint 20 millió forint bírságot kell fizetniük. A Mol gázüzletágának eladásához szükséges engedélyezési eljárásban a brüsszeli verseny-főigazgatóság járt el, de az ügyben, szakmai véleményének hangot adva, közreműködött a GVH is. Erősödött a hivatal versenypártoló tevékenysége. A szakemberek többfrontos szakmai harcot folytattak egy versenybarát kereskedelmi törvényért. Befejeztek két ágazati vizsgálatot: a lakáscélú jelzálog-hitelezés piacán és a villamosenergia-szektorban tapasztaltakkal kapcsolatban javaslatokat fogalmaztak meg.