Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Vége a verseny legális elkerülésének?

2005.06.13. 08:18
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) munkáját egyszerűsítheti, egyes vállalkozásoknak ugyanakkor bizonytalanabbá teheti a helyzetét, ha jelenlegi formájában módosul a versenytörvény. Megszüntetik ugyanis a verseny korlátozásának tilalma alóli egyedi felmentés intézményét, írta hétfői számában a Napi Gazdaság.
A törvényjavaslat legfontosabb elemei közül a nagyobb jogbiztonság, a hatékonyabb piacfelügyelet és a magyar jog közösségi jog felé történő közelítése emelhető ki. Ez utóbbi szempont érvényesül akkor, amikor az európai gyakorlatra való tekintettel a módosítás megszünteti az egyedi mentesítési kérelmek benyújtásának lehetőségét.

Idáig évi 5-10 esetben éltek vállalkozások ezzel a lehetőséggel, aminek keretében hatékonyságbeli előnyökre tekintettel és más megoldás hiányában a versenykorlátozási tilalmak alól való felmentést kérhettek. A törvénymódosítással tehát bizonyos szempontból csökken a vállalkozások mozgástere, mivel nem kérhetnek maguk előzetesen felmentést érzékenynek ítélt projektjeikkel kapcsolatban, emlékeztet a Napi Gazdaság.

A törvényjavaslat egy másik eleme, amely a GVH információfeldolgozási szabályait változtatja meg, valamelyest tehermentesítheti a hivatal munkatársait az évi 800-900 bejelentés közigazgatási eljárási törvény által szigorú szabályokhoz kötött kivizsgálásánál. Bevezetik ugyanis a panasz intézményét, amelyre a bejelentésnél kevésbé szigorú formai követelmények vonatkoznak.

Ettől a beterjesztők azt remélik, hogy a hivatal több információhoz jut, hiszen ha valaki rendellenességet észlel a piacon, érdemi választ kaphat a GVH munkatársaitól közigazgatási eljárás lefolytatása nélkül is. Módosul mindemellett az ágazati vizsgálatokra vonatkozó szabályozás: a vizsgálatok végén nyilvános jelentést kell kiadnia a hivatalnak, ebben azonban az üzleti titkokat védeni kell és publikálása előtt az érintettek véleményezhetik.