Auguszta
-7 °C
0 °C

Egymással is versengenek a fideszesek az áfacsökkentésben

2008.04.30. 10:26
Nem sokkal azt követően, hogy a Fideszbe átpártolt korábbi kisgazda politikus, Turi-Kovács Béla és három társa hétfőn benyújtott egy törvényjavaslatot az élelmiszerek áfakulcsának csökkentésére vonatkozóan, a szintén fideszes Font Sándor is az Országgyűlés elé terjesztette saját indítványát.
í

A helyzet azért érdekes, mert megelőző nap, vasárnap éppen Font Sándor jelentette be egy sajtótájékoztatón, hogy a legnagyobb ellenzéki párt megfelezné az élelmiszerek áfakulcsát a mai 20 százalékról és hogy hétfőn erről törvényjavaslatot fognak beadni a parlamenthez. A parlamentbe jóval korábban beérkezett Turi-Kovács Béla-féle javaslat azonban nem ezt tartalmazza, az 5 százalékra vinné le az áfakulcsot, ráadásul csak az alapvető élelmiszerek egy részénél élne a tehercsökkentés eszközével. (Erről a minap bővebben írtunk.)

Egykulcsos szja mellett a Fidesz?

A családi jellegű, egykulcsos jövedelemadózás lesz a Fidesz készülő gazdasági programjának egyik hangsúlyos, új eleme - értesült a Világgazdaság. Az ellenzéki pártban, különféle műhelyekben most formálódik, és a tervek szerint szeptemberre készülne el a "szokásos" vitairat gazdasági fejezete. Ennek iránya egyelőre azt mutatja, hogy a Fidesz továbbra sem pártolná az egységes, minden adónemre kiterjedő egykulcsos adóztatást; azaz csak az szja-ban szűnne meg a három kulcs, a helyét egyetlen - 15, 18 vagy 20 százalékos - adómérték venné át; az adóalap pedig csökkenthető lenne a gyermekek számával.

A csomagban a járulékmérséklés is szerepel - ezzel kapcsolatban részleteket még nem árultak el lapunknak, s csak annyit mondtak az ellenzéki pártban, hogy "erős adócsökkentésre" készülnek, ha kormányra kerülnek. Hozzátették: addig nem hirdetnek adóreformot, amíg a vállalkozókkal nem egyeznek meg annak tartalmáról, elemeiről, mert a bevételmérséklést "ellentételezni kell", ezt az új munkahelyek létrejöttétől remélné egy leendő fiatal demokrata kabinet. (Világgazdaság)

Úgy tudjuk, a Fideszen belül is versengtek egymással a képviselők, ezért fordulhatott elő, hogy két, egymástól több ponton eltérő, ám üzenetértéküket tekintve azonos törvényjavaslat is érkezett a Házhoz. Hétfőn kora délelőtt a volt kisgazda honatya és társai nyújtottak be egy indítványt, azt egy baki miatt átírva kora délután ismét beadták, majd következett Font késő délután.

Nem 5, hanem 10, de szélesebb körre

Mint említettük, néhány ponton egymástól eltér a két fideszes javaslat. Font nemcsak az alapvető élelmiszerek egy részét sorolná a kedvezményes kulcs alá, hanem az élelmiszerek teljes körét, ráadásul nem 5, hanem - ahogyan a sajtótájékoztatón bejelentette - 10 százalék lenne ez a kedvezményes adómérték.

A másik különbség, hogy amíg Turi-Kovács Béláék az esetleges kihirdetés után - valamilyen rejtélyes oknál fogva beiktatva az ilyen helyzetben nem szükséges másfél hónapos átfutási időt - 45 nappal szállítanák le az áfakulcsot, ami gyakorlatilag augusztus 1-jét jelentené. Font egy hónappal korábban már alkalmazá a csökkentett kulcsot.

Na de a kiesést mivel ellentételezzük?

Két lényeges ponton azonban hasonlít egymásra a két indítvány. Lapunk számításai szerint éves szinten mindkettő durván 150 milliárdnyi bevételkiesést jelentene a költségvetésnek statikus szemléletben. (A Turi-Kovács-féle javaslat nagyobbat vágna az áfakulcsból, ám az élelmiszerek egy szűkebb körét érintené, mint a Font Sándor által jegyzett indítvány.) Az esetleg növekvő forgalom, fehéredés ezt a kiesést néhány milliárddal, pár tízmilliárddal enyhítené, de még így is 100 milliárd feletti kieséssel kellene szembenéznie a még mindig magas, az EU-ban a legmagasabb hiánnyal küzdő költségvetésnek.

A javaslatok sorsa

A fideszes javaslatokat egyelőre csak benyújtották, most a parlamenten a sor. Ha ott tárgysorozatba veszik, akkor a költségvetési és pénzügyi bizottság következik. Ha ott általános vitára alkalmasnak találják, akkor az Országgyűlés általános vitát folytat le róla és a későbbiekben még szavazhat is az indítványról és a hozzá benyújtott esetleges módosítókról.

A másik egyező pont, hogy a két javaslat az ellentételezésről, vagyis a deficitnövekedést meggátolandó a kiadáscsökkentésről vagy adóemelésről nem szól, nagyvonalúan átsiklik a probléma felett. Font bármiféle költségvetési becslés nélkül csak azt jegyzi meg, hogy a szürke- és feketekereskedelem kifehérítéséhez hozzájárulna az áfacsökkentés és csak emiatt akár több bevétel is jönne be a büdzsébe. Ismételjük magunkat: számításainkban ezt figyelembe vettük, amikor arra jutottunk becslésünk során, hogy még így is minimum 100 milliárdos kiesést jelentene egy év alatt az államháztartásnak a lépés. (Idén a második félévtől élne, ezért lényegében ennek fele lenne a kiesés 2008-ban, ám természetesen a csökkentett áfakulcs 2009-ben is fennmaradna, és azt a büdzsét is érintené a kulcs leszállítása az említett mértékben.)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!