Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Tovább csökkentenék a vállalkozások terheit

2003.10.02. 09:21
Újabb társaságiadó-csökkentést hozhat 2005-től az a kormányhatározat-tervezet, mely a gazdasági versenyképesség javítására fogalmaz meg javaslatokat.
Az immáron második versenyképességi csomag - az elsőt szeptember elején jelentette be a kormány - már a 2005-ös költségvetési évre tervez. Ennek részét képezi a helyi iparűzési adó konstrukciójának és mértékének átalakítására vonatkozó javaslat is: a pénzügyminiszternek a vállalati szektor képviselőit is be kell vonnia a részletek kidolgozásába.

Tovább csökkenő társasági adó

h i r d e t é s
A társasági adó jelenleg 18 százalékos kulcsa januártól 16-ra csökken, de a közigazgatási államtitkári értekezleten már megtárgyalt és elfogadott második versenyképességi csomag további, és előre meghirdetett ütemű mérséklést irányoz elő, legkorábban a 2005-ös adóévtől. A szakminisztereknek ki kell dolgozniuk a munkaerő foglalkoztatását és képzését terhelő adók és járulékok rendszerének átalakítását és a mértékek csökkentését is. Emellett a Miniszterelnöki Hivatalban készült dokumentum feladatba adja a pályázatok adminisztrációs eljárásainak egyszerűsítése érdekében a pályázati dokumentumok egységesítését, az elbíráláshoz szükséges kritériumok számának minimumra csökkentését, valamint egy bizalmi elv alapján működő, hatékony szankciórendszer kidolgozását, legkésőbb a 2004. évre szóló pályázatok kiírásának időpontjáig.

Legkésőbb december 31-ig kell kialakítani az egyablakos támogatásközvetítési rendszer bevezetéséhez szükséges szervezeti kereteket. A határozat feladatba adná a Teáor felülvizsgálatát és összevetését a szolgáltatások jegyzékével, mindezt a cégbírósági eljárások rövidebbé és hatékonyabbá tétele érdekében. Új konstrukciók megjelenésére lehet számítani a gyakorlati képzés támogatási formái között is.