József, Bánk
-7 °C
0 °C

Gyorsan fogy a magyar gazdaság regionális előnye

2003.10.17. 09:07
Az állami vagyonportfólió újabb elemeinek értékesítésével ismét a befektetők érdeklődésének középpontjába került Magyarország, a hátralévő magánosítási programok (Mol-, Richter-tulajdonrészek) átmeneti időre növelik a beáramló működőtőke mértékét. Ez sem jelent azonban végleges gyógyírt arra a bajra, hogy az utóbbi években fokozatosan veszített versenyelőnyéből a magyar gazdaság, ráadásul a folyó mérleg finanszírozását már messze nem biztosítja a beáramló működőtőke.
Az egyik magyarázat szerint a környező országokban pár éves késéssel indult be a privatizáció, ezért nagyobb most a kínálat eladható vagyontárgyakból. Kevesebb szó esik arról, hogy a vagyonelemek mellett a többi országhoz mérten magasabb nívójú üzleti kultúra is vonzóvá tette Magyarországot a kilencvenes években. Ennek csak egy - egyes elemzések szerint a befektetői döntéseknél negyed-ötödrangú szempontként figyelembe vett - része az adórendszer, nagyobb súllyal esik latba az adminisztráció, a banki szolgáltatások színvonala. Ebben is komoly haladást értek el a régióbeli versenytársak, ezért szakértők fontosnak tartják, hogy a kormány e területen is változtatásokat hajtson végre - például az egyablakos ügyintézés gyakorlati alkalmazásával.

Adó és tb

Hasonló következtetésre lehet jutni a külföldi érdekeltségekkel rendelkező magyar cégek tapasztalataiból, illetve a KPMG tanácsadó cég elemzéséből. A személyi jövedelmek adóztatását tekintve a magyarok terhei a legmagasabbak - állapítja meg a KPMG. A tb-terhek viszonylag magasak az egész régióban. Mindkét forrásból az szűrhető le, hogy az adórendszerek összevetésekor Magyarország elsősorban a vállalati eredmények mérsékeltebb adóztatása miatt válthat ki érdeklődést a befektetőkből. Ez azonban csak a 18 százalékos társasági adókulcsnak tudható be, a nagyobb adóalapról induló helyi iparűzési adóval kombinálva - utóbbit rajtunk kívül csak Litvániában alkalmazzák - már oda a versenyelőny. A mezőny erősségét jellemzi, hogy a tanácsadó által vizsgált nyolc, az EU-ba tartó ország többségében a társasági adó jóval alacsonyabb az EU- és az OECD-átlagnál; Észtországban például 0 százalék.

Nincs változtatás

A cég szerint a befektetőkért folytatott verseny egyértelműen a társasági adóterhek további csökkentésére készteti a csatlakozó államokat; öt közülük 2004-ben is farag az adókulcson, több pedig szélesíti a kínált kedvezményeket. Azt is figyelembe kell azonban venni, hogy a vállalati profitra eső valódi adóteher gyakran jóval magasabb az adókulcsok alapján számított tehernél, mert egyes kiadások nem számolhatók el adóalap-csökkentő tételként. Nink Gabriella, az adótanácsadó partnere szerint a jövő évi adótörvényekben nem található változtatásra utaló javaslat, így továbbra is adóalap-növelő tétel lesz például a véglegesen átadott pénzeszköz, vagy a 6 millió forint bekerülési értéket képviselő személygépkocsik javítására, karbantartására, értékcsökkenésére elszámolt, a bekerülési értéket meghaladó összeg. Az EU-csatlakozás egyik előnye az unión belüli kereskedelem vámmentessége, a termékimport-áfa elszámolásának egyszerűsödése, vagy az, hogy áfaregisztrációval kiváltható a fióktelep létesítése.