Valér
-1 °C
0 °C

Brüsszel: hajrá versenypolitika!

2002.06.13. 09:43
Mario Monti, az Európai Bizottság versenyügyekért felelős tagja arra szólította fel a csatlakozási tárgyalások tagjelölt országait, hogy a következő hónapokban fokozzák erőfeszítéseiket a versenypolitikai fejezet lezárásának érdekében. A noszogatás vastagon érinti Magyarországot, hiszen mindeddig csupán négy tagjelölt ország - Litvánia, Lettország, Észtország és Szlovénia - egyezett meg ebben a kérdésben az EU-val.
Monti szerint a versenypolitikai fejezet terén a csatlakozási tárgyalások kulcsfontosságú szakasz felé tartanak, ezért sürgette a fejezetet még le nem záró tagjelölt országokat, hogy október előtt fejezzék be a szükséges tennivalóikat. Ugyanis októberben értékeli az Európai Bizottság a tagjelölt országok által elért eredményeket.

Monti az állami támogatások kérdését emelte ki a fejezet lezárása előtt álló akadályok közül - írja az EUobserver.com. A versenyügyi biztos szerint néhány tagjelölt az uniós szabályokkal összeegyeztethetetlen támogatási politikát folytat, amit meg kell szüntetni. Monti azt is hangsúlyozta, hogy a Bizottság fúziókra és a trösztellenes intézkedésekre vonatkozó szabályaival összhangban is változtatásokat kell végrehajtani a belépni szándékozó országoknak saját szabályozásuk terén.

Mi legyen a már odaítélt kedvezményekkel?

Balázs Péter a Külügyminisztérium új integrációs államtitkára szerdai parlamenti szakbizottsági meghallgatásán a témát kényesnek nevezte Annak ellenére fogalmazott így, hogy nem a befektetők előnyhöz juttatása szűnik meg, hanem pusztán az uniós versenyszabályokhoz kell igazítani a támogatás rendszerét. A kérdés az, hogy a már korábban vállalt, hosszabb távú elkötelezettségek sorsa mi legyen.

E kérdés rendezésében Magyarország eléggé lemaradt - ennek viszont megvan az az előnye, hogy figyelembe tudjuk venni más országok tapasztalatait. Meglepő például, hogy a versenyszabályozás harmonizálása (értsd ez esetben: már odaadott kedvezmények visszavonása) sehol sem csökkentette a tőkebefektetések mértékét, pedig nálunk elsősorban emiatt aggódnak a szakemberek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!