Kóka megőrzi a versenyképességet

2006.06.27. 16:21
A kormány napirendjén még nem szerepelt a két áfakulcs emeléséről szóló javaslat, arról én is csak a rádióból értesültem - mondta Kóka János az Index kérdésére. A miniszter erről egy versenyképességi tanulmányt bemutató fórumon beszélt, ahol azt mondta: az áfaemelésről - amely holnap kerül a kormány elé - eddig még nem is konzultáltak.

A befektetők a lábukkal szavaznak - fogalmazott Kóka János az Ernst & Young globális versenyképességi tanulmányának keddi bemutatóján. A tanulmány szerint Délkelet-Ázsia után továbbra is a kelet-közép-európai térség a legvonzóbb a befektetők számára.

Kevesebben több pénzt hoztak

Hazánk ebben a térségben - Cseh- és Lengyelország után - a harmadik, Európában a hetedik helyet szerezte meg a befektetések számát tekintve. Ugyancsak a hetedik lett Magyarország Európában a befektetések által teremtett munkahelyek listáján. Egy-egy beruházás átlagosan 163 munkahelyet hozott létre, miközben a kontinens átlaga mindössze 95 volt 2005-ben.

Az Ernst & Young globális felmérése azt is kimutatta, hogy tavaly már az egy évvel korábbinál kevesebb befektetés érkezett: a korábbi 139 után csak 115 ilyen projekt valósult meg. A beruházások értéke viszont számottevően emelkedett, a 2004-es 3,7 milliárdról 5,3 milliárd euróra nőtt.

Innovációban az írek előtt

Hazánk jól szerepelt a felmérésnek abban a kérdőíves részében is, amely azt vizsgálta, hogy az üzletemberek és elemzők mire számítanak: Európából honnan kerülhet ki világpiaci szinten meghatározó innovatív cég. Ezen a listánk hazánk az ötödik helyet szerezte meg Német-, Lengyel-, Orosz- és Franciaország mögött, két hellyel megelőzve például az európai innovációban élenjárónak mondott íreket.

Az Ernst & Young felmérésében szereplő kedvező értékek azonban nem adhatnak okot a teljes elbizakodottságra - hívta fel a figyelmet a globális tanulmány apropóján készített magyarországi versenyképességi elemzésében az ICEG (International Center for Economic Growth) Európai Központjának munkatársa. Oszlay András szerint hazánk versenyképessége a legfontosabb makromutatókban ugyan nem marad el a lengyel vagy cseh versenyképességtől, ám több olyan tényező van, amiben kezd jelentőssé válni a hátrányunk.

A legsúlyosabb kihívást a külső egyensúly felborulása, a fiskális fegyelem hiánya és a pénzügyi sebezhetőség jelenti - mondta Oszlay, aki szerint erre utalt a forint múlt heti mélyrepülése is. Tovább problémát jelent a kormányzati vízfej nagysága és az intézményrendszer lassúsága, bonyolultsága, az adószabályok gyakori változtatgatása, az államháztartás kedvezőtlen bevételi és kiadási szerkezete, továbbá az elavult és hiányos versenyszabályozás - sorolta a problémákat az ICEG szakértője.

Kóka őrködni fog

A gazdasági miniszter nem lepődött meg túlságosan a kritikus helyzetértékeléstől. Azt mondta, osztja az ICEG vélekedésését, sőt, az állam szerepével kapcsolatban egyes pontokon még kritikusabb is annál. Kóka az Index áfaemeléssel és annak versenyképességre gyakorolt hatásával kapcsolatos kérdésére azt mondta: "nem került a kormány asztalára ilyen terv", és ő is csak a rádióból hallott róla. Ehhez később hozzátette: "Konzultálni sem tudtunk erről, a kérdést holnap tárgyalja a kormány."

A miniszter ígéretet tett arra, hogy a gazdasági tárca a következő négy évben is a versenyképesség megtartásán fog őrködni. Mint mondta, ennek érdekében a következő hetekben számos kezdeményezést tesz, ám ezekről egyelőre nem közölt részleteket. Bejelentette viszont, hogy az elmúlt nyolc hónapban tízezer új munkahelyet eredményező befektetések valósultak meg hazánkban, és a jelenlegi tárgyalásaik eredményeképpen további tízezer új munkahely jöhet létre.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön