Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Megalakult a Versenyképességi Tanács

2003.08.14. 16:36
Négy minisztérium, valamint munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek részvételével megalakult csütörtökön a Versenyképességi Tanács. A testület célja a hazai gazdaság versenyképességének erősítése. Ennél sokkal többet egyelőre nem tudni.
A beruházási kedv élénkítését nevezte a csütörtökön megalakult Versenyképességi Tanács (VT) legfontosabb feladatának az első ülés utáni sajtótájékoztatón Csillag István gazdasági miniszter, a testület elnöke. A VT, amelynek a gazdasági tárca vezetője mellett a pénzügy-, az oktatási és a munkaügyi miniszter, valamint a munkaadók és munkavállalók érdekképviseleteinek vezetői az állandó tagjai, érdemi kérdésekről egyelőre nem tárgyalt.

A helyzet nem megnyugtató

Mint azt Sugár András, a Befektetők Tanácsának elnöke, a VT társelnöke a sajtótájékoztatón elmondta, évek óta csökken az országba érkező külföldi tőke mennyisége, ami - ahogyan fogalmazott - "nem megnyugtató helyzet". A Tanácsnak szerint ezt a tendenciát kell megállítani, sőt, megfordítani. Emellett segíteni kell abban, hogy hazánk felkészüljön az EU-csatlakozás utáni kihívásokra.

Csillag István szerint a magyar VT az ír mintát veszi alapul, ami az ő olvasatában üzleti gondolkodásmódot és konkrét javaslatok megfogalmazását jelenti. Sugár ehhez azt tette hozzá, hogy a Tanács a reményei szerint operatív döntéseket előkészítő, produktív testület lesz.

Még csak munkaterv készült

Azt, hogy a tervek szerinte kéthetente ülésező Versenyképességi Tanács milyen konkrét döntéseket hoz majd, egyelőre nem tudni. Csütörtökön ugyanis csak az ügyrendről, a következő két ülés munkatervéről döntöttek.

Ennek értelmében két hét múlva a kormány által szerdán elfogadott középtávú gazdaságfejlesztési koncepcióról tárgyalnak majd. Az azt követő ülésen pedig annak a versenyképességet szolgáló intézkedéscsomagnak a tervéről tárgyalnak, amely a gazdasági minisztériumban készült el.

Fontosabb az eladósodottság csökkentése

Arról egyelőre nem esett szó, kezdeményez-e adócsökkentést a VT. Az erre irányuló újságírói kérdésre válaszolva Sugár András annyit mondott: az üzleti szféra számára egy egységes szemléletű adótörvény megalkotása lenne a legfontosabb. Elismerte viszont, hogy a gazdasági szervezetek lobbiereje - például adókérdésekben - megnövekedhet a Tanács létrehozásával.

Csillag István ugyanakkor hozzátette: azt a befektetőknek is tudniuk kell, hogy az állami eladósodottság csökkentése prioritást élvez. A gazdasági tárca vezetője hangot adott annak a reményének, hogy a VT-n belüli egyeztetések hatására "javulhat az üzleti szektor adótudatossága". Mert, mint mondta, az üzleti szereplők szívesen fizetnek adót, ha tudják, mire és milyen elvek szerint használják a pénzüket.