Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Egymilliárd feletti kárt okozott a Vertical Invest

2003.09.25. 09:08
A jelenlegi adatok szerint az egymilliárd forintot is meghaladja a Vertical Invest korábbi vezetése által a kisbefektetőknek okozott kár összege - nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Remete Julianna.
A szövetkezeti tagság által összehívott szeptember 8-i közgyűlésen megválasztott új elnök szerint csak a szövetkezet pénztárában 700 millió forint hiány mutatkozik, ezenkívül több olyan kifizetést is találtak, amelyet a társaság szerződés vagy végzett munka nélkül teljesített - nemegyszer a korábbi vezetéshez köthető cégek számára. Komoly összegek mentek ki bérként is, miközben nem állt mögöttük tényleges teljesítmény. E kifizetések miatt nőtt 80 millió forintra a szövetkezet havi üzemeltetési költsége, miközben a Vertical-irodahálózat havi rezsije mindössze 9 millió forintot tesz ki. A szövetkezet vagyona tekintetében az új vezetés jó esélyt lát arra, hogy mind a Pinty utcai telek, mind a Madárdomb lakópark esetében sikerül peren kívül megegyezni a szövetkezet partnereivel a jövőről.

Lemondott elnök

A Pinty utcában az ügyet az is nehezíti, hogy az ingatlant megvásárlókat is "megtévesztették" a korábbi vezetők: a volt elnök, Svencz Szabina azt követően írt alá szerződést, illetve vett fel pénzt a vevőtől, hogy hivatalosan lemondott az elnöki tisztségről, így - ügyvivőként - ilyen joga nem volt. A Madárdomb lakópark esetében a telek értékesítője annak ellenére hajlandó eladni a szövetkezetnek a területet, hogy az utolsó vételárrészletet augusztus végén nem fizette meg a Vertical. Remete Julianna szerint ugyanakkor nem biztos, hogy a lakópark felépítése mellett döntenek: értékbecslővel számítják ki, hogy megéri-e a beruházás.

Kétséges megtérülés

A szövetkezet célja, hogy további kár ne érje a befektetőket - mondta az elnök. A vezetőség a napokban adategyeztetés céljából megkeresi valamennyi tagot, hogy pontosítsák a tagi kölcsönök állományát illetően a nyilvántartásokban rendelkezésre álló adatokat. Az előzetes számok szerint a tagság összességében 1,5 milliárd forint célrészjegyet birtokol, vagyis a befektetett pénzek mintegy kétharmadának megtérülése erősen kétséges. A szövetkezeti elnök szerint az addigra tisztázódó körülmények ismertetése után a Vertical tagjai egy október végére összehívott közgyűlésen döntenek majd a szövetkezet további sorsáról.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?