Marcell
19 °C
32 °C

Egymilliárd feletti kárt okozott a Vertical Invest

2003.09.25. 09:08
A jelenlegi adatok szerint az egymilliárd forintot is meghaladja a Vertical Invest korábbi vezetése által a kisbefektetőknek okozott kár összege - nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Remete Julianna.
A szövetkezeti tagság által összehívott szeptember 8-i közgyűlésen megválasztott új elnök szerint csak a szövetkezet pénztárában 700 millió forint hiány mutatkozik, ezenkívül több olyan kifizetést is találtak, amelyet a társaság szerződés vagy végzett munka nélkül teljesített - nemegyszer a korábbi vezetéshez köthető cégek számára. Komoly összegek mentek ki bérként is, miközben nem állt mögöttük tényleges teljesítmény. E kifizetések miatt nőtt 80 millió forintra a szövetkezet havi üzemeltetési költsége, miközben a Vertical-irodahálózat havi rezsije mindössze 9 millió forintot tesz ki. A szövetkezet vagyona tekintetében az új vezetés jó esélyt lát arra, hogy mind a Pinty utcai telek, mind a Madárdomb lakópark esetében sikerül peren kívül megegyezni a szövetkezet partnereivel a jövőről.

Lemondott elnök

A Pinty utcában az ügyet az is nehezíti, hogy az ingatlant megvásárlókat is "megtévesztették" a korábbi vezetők: a volt elnök, Svencz Szabina azt követően írt alá szerződést, illetve vett fel pénzt a vevőtől, hogy hivatalosan lemondott az elnöki tisztségről, így - ügyvivőként - ilyen joga nem volt. A Madárdomb lakópark esetében a telek értékesítője annak ellenére hajlandó eladni a szövetkezetnek a területet, hogy az utolsó vételárrészletet augusztus végén nem fizette meg a Vertical. Remete Julianna szerint ugyanakkor nem biztos, hogy a lakópark felépítése mellett döntenek: értékbecslővel számítják ki, hogy megéri-e a beruházás.

Kétséges megtérülés

A szövetkezet célja, hogy további kár ne érje a befektetőket - mondta az elnök. A vezetőség a napokban adategyeztetés céljából megkeresi valamennyi tagot, hogy pontosítsák a tagi kölcsönök állományát illetően a nyilvántartásokban rendelkezésre álló adatokat. Az előzetes számok szerint a tagság összességében 1,5 milliárd forint célrészjegyet birtokol, vagyis a befektetett pénzek mintegy kétharmadának megtérülése erősen kétséges. A szövetkezeti elnök szerint az addigra tisztázódó körülmények ismertetése után a Vertical tagjai egy október végére összehívott közgyűlésen döntenek majd a szövetkezet további sorsáról.