Anna, Anikó, Panka
21 °C
34 °C

Közel kétmilliárd forint hiányzik a Vertical-Investnél

2003.08.07. 08:49
Bár a Vertical-Invest Ingatlanbefektetési Szövetkezet egyik projektjéről, a Madárdomb Lakóparkról szóló hirdetések most is mindennaposak az írott és elektronikus médiában, a beruházás kivitelezése legalábbis kétséges. A szövetkezet ügyében immáron nevesített személyek, K. Z. és társai ellen folyik vizsgálat a XI. Kerületi Rendőrkapitányságon, csalás, sikkasztás és tőkebefektetési csalás gyanújával - mondta a Világgazdaság érdeklődésére Égi Béla alosztályvezető. K. Z. ellen már az elfogatóparancsot is kiadták.
A vizsgálat kezdetben több szálon indult. A szegedi és csongrádi rendőrkapitányságon egy névtelen bejelentés nyomán indult eljárás. A két tőkebefektetési csalás gyanújával indult ügyet később a fővárosban egyesítettek, miután a Vertical-Invest egyik kulcsfigurája ellen itt már szintén vizsgálódtak csalás miatt. Ez utóbbi ügy csupán a szereplőivel kapcsolódik a Vertical-Investhez, ám a fiktív ingatlan-adásvételi szerződéssel elkövetett 50 milliós csalás vélhetően jól jött a szövetkezet alapításánál.

Hatszáz tanú

A vizsgálat alapján megalapozottnak tűnik a korábbi gyanúnk - fogalmazott Égi Béla. Bár személyes és tárgyi bizonyítékokat is találtak, vádemelésre egyelőre nem került sor. Eddig több mint 600 tanút hallgattak ki. A vallomások kiértékelése még folyik, ám úgy tűnik, a szövetkezet vagyonából 2 milliárd forintnyi hiányzik. A végső adatra még várni kell, főként, mivel még az sem körvonalazódott, hogy a lakópark-építést meghirdető Vertical-Invest irreális hozamígéretei mekkora tőkét mozdítottak meg.

Több százmillió egy hónap alatt

Balogh Attila, a Vertical-Invest igazgatója a Világgazdaságnak korábban azt mondta, hogy 800-1000 tagjuk van, ám a vagyonról nem kívánt nyilatkozni. Egyes piaci szakértők szerint akár több százmillió forint is beáramolhatott a szövetkezethez egy hónap során. Pedig a történet szereplői egyáltalán nem bizonyították a hozzáértésüket. Az egyetemistákból, illetve "szépségkirálynőből" verbuválódott vezetéstől (a szövetkezet egyik alapítójának a sajtóban voltak érdekeltségei) aligha lehetett volna elvárni, hogy kellő gondossággal kezeljék a tagok pénzét. Másfelől a Vertical-Invest projektjei sem kecsegtettek sok jóval, hiszen már hónapokkal ezelőtt kiderült, hogy egyetlen befektetésük, a XII. kerületben megépítendő Falcon Hotel olyan területen épült volna, ahol a helyi rendezési terv nem is engedi meg a szükséges mértékű beépítést.

Nem a Vertical-Invest az egyetlen

A Vertical-Invest nem az egyetlen olyan szövetkezet, amely a rendőrség "látókörébe" került. A Duna-Profit Ingatlanszövetkezet esetében már megtörtént a vádemelés a cég korábbi elnöke és néhány, vele kapcsolatban lévő személy ügyében. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség csalással, pénzmosással, magán- és közokirat-hamisítással vádolja őket, s az ügyészségi kimutatások szerint a Duna Profit kisbefektetőinek kára 1,1 milliárd forintra rúg. A Győri Városi Rendőr-főkapitányság április elején kezdett nyomozást a KPHM Ingatlanfejlesztési Szövetkezet ügyében, többek között jogosulatlan pénzintézeti tevékenység gyanúja miatt. Az ügy pikantériája, hogy mindkét társaság - az utóbbi cégbejegyzését el is utasították - most is nap mint nap hirdet a napilapokban, a KPHM pedig többek között a közszolgálati televízió főműsoridejét is célba vette.