Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Feszültségek a Verticalnál

2003.11.03. 08:56
Az eredetileg tervezett október végi időpont helyett november 15-én tartja rendkívüli közgyűlését a Vertical Invest. Az ingatlanhasznosító szövetkezet tagjai a plénumon beszámolót hallgathatnak meg a szövetkezet gazdasági helyzetéről. Ezzel kapcsolatban a Napi Gazdaság információi szerint komoly nézeteltérés van a szervezet szegedi és fővárosi irányítói között.
A legtisztább a helyzet a gyenesdiási Zöldház Panzió esetében. Itt - leszámítva, hogy a fogadó üzemeltetője állítólag fiktív bevételi bizonylatok kiállítása miatt nem tud elszámolni a pénztárral - a szövetkezet teljesen tiszta jogi körülményeket örökölt: a 119 millióért beszerzett ingatlan vagyonbecslések szerint 150 millió forintot ér és a jövő balatoni szezon előtt bizonyosan értékesíthető.

Mégis perel

A második ingatlan, a főváros XII. kerületében található Pinty utcai telek ügyében ugyan kis híján lemaradt a szövetkezet a fellebbezési határidőről, ám most úgy néz ki, mégis peres úton támadja meg a Vertical és az MLD Invest Kft. között létrejött ingatlan-adásvételi szerződést. A Vertical által 115 millió forintért vett ingatlanért a szerződésben szereplő 55 milliós összeggel szemben a vevő ugyanis csak 40 milliót utalt át, s további 5 milliót fizetett be a pénztáron keresztül. A szövetkezet korábbi elnöke, Svecz Szabina 25 millió forint ellenében akkor mondott le írásban a Vertical visszavásárlási jogáról, amikor - miután lemondott az elnöki posztról - már nem volt jogosult ilyen szerződés aláírására.

Madárdombi vita

A legkomolyabb vita a fővárosi és a vidéki vezetők között a Madárdomb-projekt ügyében mutatkozik. Mint azt Remete Julianna jelenlegi elnök megjegyezte, megítélése szerint a szövetkezetnek ki kellene fizetnie a lakópark telkének 135 milliós vételárából még hiányzó 45 millió forintot a Madárdomb Kft.-nek, majd neki kellene vevőt keresnie a telekre, ám így a szövetkezetnek alighanem hozzá kellene nyúlnia ahhoz az 53 millió forinthoz, amelyet az APEH utalt át, és amely összeg jelenleg a Vertical egyetlen szétosztható vagyonelemét jelenti. A Madárdomb esetében tisztázatlan a szerepe a Home For You Kft.-nek, amely a hírek szerint 122 millió forintot kapott a Verticaltól a lakópark beruházási munkáiért, ám ezzel a pénzzel mindmáig nem számolt el. Némileg meglepő ugyanakkor, hogy az építkezés helyszínén egy újabb táblacsere után már a fenti kft. neve tűnt fel, noha az érdekeltek szerint a Home For You nem vásárolta meg a telket.

A követelés harmada

A fentiekből kiderülhet, hogy a mintegy 1000 befektetőjének 1,377 milliárd forint értékű célrészjegy kifizetésével tartozó szövetkezet a legjobb esetben is csak a követelések harmadát-negyedét tudja majd kifizetni az első körben, a többit hosszú büntetőjogi, illetve polgári perek végén remélhetik a tagok, illetve az egyéb hitelezők, akik közül Remete Julianna szerint már sokan kezdeményezték a szövetkezet felszámolását az illetékes helyeken. Erre egyébként információink szerint csak a folyamatban lévő büntetőügyek lezárása után, vagyis hónapok, évek múlva kerülhet sor - ha a tagság többsége nem áll a kezdeményezés mellé.