Piroska
-2 °C
5 °C

Jogunk van veszteségesen eladni

2005.11.18. 11:51
Az árak megugrásához vezetne a versenyhivatal szerint, ha az új kereskedelmi törvény betiltaná a beszerzési ár alatti értékesítést. Tiltás nélkül erősödik a versenyképesség - hivatkozik a GVH a nemzetközi tapasztalatokra.
Káros gazdasági hatásokat váltana ki, ha az új kereskedelmi törvény bevezetné a beszerzési ár alatti értékesítés tilalmát - tette közzé közgazdasági tanulmányokra és nemzetközi tapasztalatokra alapozott álláspontját a Gazdasági Versenyhivatal pénteken. A GVH szerint a beszerzési ár alatti értékesítés tilalma mindenekelőtt árfelhajtó hatású.

A beszállítók kiszolgáltatottságán sem segít

Egyes uniós országokban, ahol a tilalmat bevezették, megugrottak a fogyasztói árak, ami elsősorban azokat a csoportokat - nyugdíjasokat, nagycsaládosokat - sújtotta, akik rászorultak az olcsó termékek megvásárlására. Ugyanakkor - mint a nemzetközi példák mutatják - nem mérséklődött a kis- és közepes méretű beszállítók kiszolgáltatottsága sem, ráadásul a profittöbblet a már piacon lévő, gazdaságilag erős kereskedők zsebébe vándorolt - szögezi le a GVH.

Az OECD egy közelémúltban közzétett elemzése megállapítja, hogy azokban az országokban, ahol bevezették a tilalmat, nemcsak áremelkedést tapasztaltak, hanem a tiltás hozzájárult a munkanélküliségi ráta növekedéséhez és egyes makrogazdasági mutatók romlásához is. Ezzel szemben azokban az országokban, ahol nem tiltották meg az árversenynek ezt a formáját, a kereskedők közötti árverseny hatékonyságra ösztönözte a piaci szereplőket s a folyamat a termelékenység növekedését erősítette.

A GVH közleménye szerint Írországban 2005. november elején, a fogyasztókat ért hátrányokra hivatkozva helyezték hatályon kívül a beszerzési ár alatti értékesítés és a kereskedelmet korlátozó rendelkezéseket. Franciaországban a számvevőszék 2004-ben javasolta a korlátozás feloldását.

Nagy-Britanniában egy 2000-es ágazati vizsgálat megállapításaiból okulva a négy nagy hipermarket-lánc esetében kötelező önszabályozást alkalmaznak, de az árversenyt nem korlátozzák. Hollandia 2005 nyarán vetette el az árversenyt korlátozó szabályozás bevezetését, Ausztriában pedig 1990-ben az alkotmánybíróság mondta ki, hogy az árversenyt korlátozó szabályozás verseny- és szerződéses szabadságot sért.

Az állami beavatkozás is káros

A Gazdasági Versenyhivatal a kereskedelmi törvény javaslatról szóló országgyűlési vita kapcsán tartotta szükségesnek közgazdasági tanulmányokon és nemzetközi tapasztalatokon alapuló álláspontja közzétételét. A parlamenti vita során ugyanis felmerült, hogy tiltsák meg a beszerzési ár alatti értékesítést és mód legyen megakadályozni a nagyméretű kereskedelmi egységek létrejöttét.

A GVH álláspontja szerint a versenykorlátozó állami beavatkozások nem alkalmasak a kis- és közepes vállalatok védelmére. Sőt, a versenyhivatal bizonyítottnak látja annak káros hatásait is.