Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az állami szféra lesz a nagy vesztes?

2004.07.08. 16:54
"Jövőre az állami szféra lesz a nagy vesztes" - fogalmazott az Indexnek egy, a jövő évi költségvetés előkészítésére rálátással bíró kormányzati tisztségviselő. Elmondta, hogy a tervek szerint a jövő év egyik újítása lenne egy olyan összevont pénzügyi alap, amelyhez a minisztereknek indoklással kellene "pályázniuk" a tárcájukhoz tartózó, nem működési költségeket fedező kiadásokhoz.
A jövő évi költségvetésben a foglalkoztatás, az autópálya-építés, az uniós források felhasználásához szükséges hazai önrész biztosítása, valamint az egészségügy minimum inflációt követő támogatása szerepel a jövő évi költségvetés első, a tárcáknak kiküldött változatának legfőbb prioritásai között.

Az Indexet tájékoztató kormányzati forrás szerint a kabinet az állami szféra karcsúsításával - azaz leépítésekkel, és összevonásokkal - kívánja megteremteni a fejlesztések anyagi hátterét, vagyis, "az állami szféra lesz a nagy vesztes".

A kormánynak tartania kell magát az Európai Bizottságnak megküldött konvergencia-programban szereplő sarokszámokhoz és ezen keretek közt kell megteremtenie a felsorolt ügyek, valamint - például - az adócsökkentéshez szükséges forrásokat. A konvergenciaprogram szerint a kormány a 2005-ös évre 4,1 százalékos költségvetési hiányt, 4,5 százalékos inflációt és 4 százalékos gazdasági növekedést tervez.

"Érezhető legyen!"

Az Index úgy tudja, hogy a kormánypártok közt a következő időben várhatóan a legkényesebb kérdésnek számító adócsökkentéssel kapcsolatban a kormányfő nemrégiben úgy fogalmazott: "ha adócsökkentés, akkor legyen olyan, ami érzékelhető is". Ez azt jelenti, hogy a kormány szándékai szerint az átlagos kereset kikerülne a legmagasabb adókulcsból. A kabinet az átlagos, vagy az az alatti keresetűeket, a gyermeket nevelőket, a pályakezdőket és az első lakásukat vásárló fiatalokat kívánja előnyben részesíteni és ehhez a gazdagabbak "hozzájárulására" számítanak". Az, hogy ez a "hozzájárulás" egy negyedik adókulcs, vagy a kedvezmények megvonását jelenti, még nincs a kormányon belül sem kialakult álláspont.

A jövő évi költségvetés egyik újítása lehet, hogy a tervek szerint a nem működési kiadásokat érintő pénzeket egy úgynevezett összevont alapba vonnák össze, amelyet a Pénzügyminisztérium felügyelne. Az elképzelések szerint a tárcáknak ehhez az alaphoz kellene indoklással fordulniuk programjaik, beruházásaik finanszírozásához. A kormány ettől a párhuzamos és a nem indokolt kiadások megszűnését várja.