Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Az állami szféra lesz a nagy vesztes?

2004.07.08. 16:54
"Jövőre az állami szféra lesz a nagy vesztes" - fogalmazott az Indexnek egy, a jövő évi költségvetés előkészítésére rálátással bíró kormányzati tisztségviselő. Elmondta, hogy a tervek szerint a jövő év egyik újítása lenne egy olyan összevont pénzügyi alap, amelyhez a minisztereknek indoklással kellene "pályázniuk" a tárcájukhoz tartózó, nem működési költségeket fedező kiadásokhoz.
A jövő évi költségvetésben a foglalkoztatás, az autópálya-építés, az uniós források felhasználásához szükséges hazai önrész biztosítása, valamint az egészségügy minimum inflációt követő támogatása szerepel a jövő évi költségvetés első, a tárcáknak kiküldött változatának legfőbb prioritásai között.

Az Indexet tájékoztató kormányzati forrás szerint a kabinet az állami szféra karcsúsításával - azaz leépítésekkel, és összevonásokkal - kívánja megteremteni a fejlesztések anyagi hátterét, vagyis, "az állami szféra lesz a nagy vesztes".

A kormánynak tartania kell magát az Európai Bizottságnak megküldött konvergencia-programban szereplő sarokszámokhoz és ezen keretek közt kell megteremtenie a felsorolt ügyek, valamint - például - az adócsökkentéshez szükséges forrásokat. A konvergenciaprogram szerint a kormány a 2005-ös évre 4,1 százalékos költségvetési hiányt, 4,5 százalékos inflációt és 4 százalékos gazdasági növekedést tervez.

"Érezhető legyen!"

Az Index úgy tudja, hogy a kormánypártok közt a következő időben várhatóan a legkényesebb kérdésnek számító adócsökkentéssel kapcsolatban a kormányfő nemrégiben úgy fogalmazott: "ha adócsökkentés, akkor legyen olyan, ami érzékelhető is". Ez azt jelenti, hogy a kormány szándékai szerint az átlagos kereset kikerülne a legmagasabb adókulcsból. A kabinet az átlagos, vagy az az alatti keresetűeket, a gyermeket nevelőket, a pályakezdőket és az első lakásukat vásárló fiatalokat kívánja előnyben részesíteni és ehhez a gazdagabbak "hozzájárulására" számítanak". Az, hogy ez a "hozzájárulás" egy negyedik adókulcs, vagy a kedvezmények megvonását jelenti, még nincs a kormányon belül sem kialakult álláspont.

A jövő évi költségvetés egyik újítása lehet, hogy a tervek szerint a nem működési kiadásokat érintő pénzeket egy úgynevezett összevont alapba vonnák össze, amelyet a Pénzügyminisztérium felügyelne. Az elképzelések szerint a tárcáknak ehhez az alaphoz kellene indoklással fordulniuk programjaik, beruházásaik finanszírozásához. A kormány ettől a párhuzamos és a nem indokolt kiadások megszűnését várja.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!