Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Magyar és cseh vétó várható az áfaügyben

2006.01.24. 08:01
Magyarország és Csehország az új tagországokra nézve igazságtalannak tartja az osztrák javaslatot az uniós áfarendszerről, mert kivételez a régi tagországokkal.

Magyarország szerint 2015-ig meg kell hosszabbítani a tíz új tagállamnak adott átmeneti időt, amíg bizonyos termékek és szolgáltatások esetében kedvezményes áfakulcsokat alkalmazhatnak, ellenkező esetben kész megvétózni a mai Ecofin-ülés elé kerülő javaslatokat, tudta meg a Napi Gazdaság pénzügyminisztériumi forrásból.

Nem a fodrászokra gondoltak

A magyar küldöttséget Veres János vezeti, és a Napi Gazdaság értesülése szerint szerint a tárgyalódelegációnak az új tagállamoknak biztosított kedvezmények ügye a fontosabb; a nagy élőmunka-igényű tevékenységekre biztosított - kilenc régi tagállamnak korábban megadott - kedvezményezetti kör kibővítése a 2004-ben csatlakozottakkal nem elsőrendű szempont. Mindez azt jelenti, hogy a magyar küldöttség elsősorban arra koncentrál, hogy a 2007 végén lejáró derogáció után ne kelljen például a távfűtést a mostani 15 százalékos kulcsból a 20 százalékos kulcsba sorolni, és kevésbé arra, hogy bizonyos szakmáknak - például fodrászat, varroda - alacsonyabb legyen az áfaterhe.

Szakértők szerint nem járna különösebb inflációs hatással, ha a mai ülésen nem tudnak megegyezni a kedvezményes áfakulcsok további alkalmazásáról az unió pénzügyminiszterei. Magyarország 2007. december 31-ig alkalmazhat a fűtéshez kapcsolódó termékek, a távhőszolgáltatás, valamint az éttermi szolgáltatás esetében kedvezményes, 15 százalékos áfakulcsot, míg a nemzetközi személyszállítás jelenleg nulla százalékkal adózik.

Várható a gázáremelés

Együttesen is alig érzékelhető, 0,1-0,2 százalékpontos hatást gyakorolna a 2008-as inflációra a gázár és az éttermi szolgáltatások árának 5 százalékos emelkedése (a fogyasztói kosárban a vezetékes gáz 2,33, a házon kívüli étkezés pedig 3,1 százalékkal szerepel), véli Suppan Gergely. A Takarékbank elemzője ugyanakkor hozzáteszi, hogy a mutató ennél sokkal jelentősebb emelkedését hozhatják a gázfogyasztást érintő egyéb tényezők: a választások miatt elmaradt ugyan a lakossági gázár januári emelése, így egy évközi árkiigazítást vár az elemző, és az importár is valószínűleg - az eddigi gyakorlatnak megfelelően - a tavaszi hónapokban növekszik majd. Emellett sok múlhat az országgyűlési választások kimenetelén is, illetve az új kormány energiapolitikáján - fogalmaz Suppan. Az elemző jövőre 2,8 százalékos átlagos áremelkedést vár, 2008-ban pedig az infláció 2,5 és 3 százalék közötti stabilizálódására számít.

Prága vétóval fenyeget
Prága megvétózza a soros osztrák elnökség tervét, amivel meghosszabbítanák a kedvezményes áfakulcs érvényességét, ha nem módosítják a feltételeket, mivel ez hátrányt jelent az új uniós tagok számára - jelentette ki tegnap Bohuslav Sobotka cseh pénzügyminiszter. A javaslat szerinte megsérti a tagállamok egyenlő kezelésének elvét és növeli a különbségeket a régi és az új EU-tagországok között. Az uniós pénzügyminiszterek és jegybanki vezetők tanácsa, az Ecofin ma tárgyal a kérdésről. Bécs azt javasolja, hogy öt évvel hosszabbítsák meg a nagy élőmunka-igényű szolgáltatások terén a kilenc régi tagállamban bevezetett alacsonyabb áfakulcs tavaly év végén lejárt határidejét. Ha nem hosszabbítják meg a határidőt, akkor többek között a háztartási javítások, a fodrászat, ablakmosás után ismét a minimum 15 százalékos normál áfakulcsot kell fizetniük a szolgáltatást igénybe vevőknek. Az új tagállamok külön megállapodást kötöttek az áfára vonatkozóan. Csehországnak például lehetővé tették, hogy 2007 végéig alacsonyabb kulcsot számoljon fel a lakásépítési tevékenységek és a távfűtés után. Prága szeretné meghosszabbítani ennek határidejét, de az osztrák javaslat értelmében ez csak a már meglévő lakásokon belüli munkák esetében volna lehetséges. Az új lakások építése és a távfűtés 2008 januárjától ismét a normál áfakulcs alá esne, és a jelenleg érvényes kivételek száma jelentősen csökkenne. Az új tagok esetében az osztrák javaslat megszüntetné vagy jelentősen csökkentené a normál kulcstól való eltérés lehetőségét, eközben a régi tagállamok esetében fenntartaná - hangsúlyozza a prágai pénzügyminisztérium közleménye.