Diána
12 °C
21 °C

Privatizáció vevők nélkül?

2003.11.28. 08:51
Az állam az önkormányzatokra bízza, hogy kórházaikat gazdasági társasággá alakítsák. A vagyonértékelésre sincs kidolgozott elképzelés.
A kormányzati tervek szerint nem kapnak állami támogatást az önkormányzatok ahhoz, hogy gazdasági társasággá alakítsák a tulajdonukban levő kórházakat - tudta meg a Napi Gazdaság Tóth Judittól, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium (ESZCSM) szóvivőjétől. A tényleges, tőkeemeléses privatizáció ugyanis csak akkor kezdődhet, ha már létezik az a társaság, amelyben a befektető tőkét emel, azaz a kórház már nem költségvetési intézmény, hanem gazdasági társaságként működik.

Ötvenmilliárdot érnek a kórházak

A magyarországi fekvőbeteg-intézmények összértékét nehéz pontosan megállapítani. Az egészségügyi tárca becslése szerint körülbelül ötvenmilliárd forint lehet a teljes magyarországi kórházpark könyv szerinti értéke.

Egy kórház gazdasági társasággá való átalakítása a tulajdonos - helyi vagy magasabb szintű önkormányzat, vagy más költségvetési szerv, esetleg egyetem - számára az intézmény értéke két-három százalékának megfelelő költséget (akár több tíz millió forintot) jelent. A társasággá alakuláshoz ugyanis az adminisztratív intézkedéseken kívül értékelni kell a kórház vagyonát, azaz a teljes ingatlanparkot és a műszerállományt.

Tóth szerint a klasszikusan a cégek vagyonának részét alkotó tényezőket - például humántőke, goodwill és más, nem anyagi jellegű vagyonelemek - valószínűleg nem számítják be.

Nincs elképzelés

A jelek szerint a szaktárcának nincs kidolgozott elképzelése a vagyonértékelés menetére, szempontjaira vonatkozólag, ezt teljes egészében a tulajdonosokra, illetve az intézményekre bízzák. Az átalakítás során a jövendő befektetőkre is érdemes támaszkodni: a komolyan érdeklődő cégek átmeneti kölcsönnel segíthetik a társasággá alakulást - véli a tárca.

A kórházeladásokról időről időre felröppenő hírek ellenére egyelőre nincs komoly mozgolódás a magyarországi fekvőbeteg-intézmények körül, mivel a hosszú távra befektetni szándékozókat több tényező is óvatosságra készteti. Sem a magánosítást szabályozó intézményi törvény körüli viták, sem az egészségügy finanszírozásának üzletileg nem túl stabil hátteret biztosító állapota nem ösztönzi a potenciális magántőkét.

Ezenkívül a gazdasági társasággá alakulás elhúzódása is késlelteti a változásokat. A Kórházszövetség 156 kórháznál elvégzett felméréséből kiderül, hogy az intézményeknek csak nagyon kis része, összesen hat kórház tervezi, hogy változtat a jelenlegi intézményi formáján, ebből három már elkészítette az átalakulásra vonatkozó megvalósíthatósági tanulmányt. Ajkay Zoltán, a szövetség elnöke szerint a kórházak anyagi helyzete és a rájuk vonatkozó kedvezőtlen költségvetési szabályok - például nem számolhatják el az amortizációt -, valamint az, hogy a jövő évi költségvetés egyáltalán nem tartalmaz erre fedezetet, elriasztja a befektetőket.