Tekla
9 °C
20 °C

A karácsonyi láz miatt még jobban eladósodhat a lakosság

2002.12.05. 11:24
A harmadik negyedévben is tovább gyorsult a hitelállomány növekedése, ami a lakossági kölcsönök dinamikus bővülésével volt magyarázható. Egyelőre nem tapasztalható a hitelboom lassulása, amire az év végén a karácsonyi vásárlás is rátehet egy lapáttal. A növekedés kockázatokat is rejt magában.
Az elmúlt 5-6 évben minden kereskedelmi vállalat igyekezett korábban kezdeni a karácsonyi bevásárlószezont, de sok esetben a forgalom csupán az utolsó héten lendült fel, és várhatóan az idén is a nagybevásárlások az utolsó napokra maradnak - nyilatkozta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. A szakemberek mindenesetre arra számítanak, hogy a lakosság ezekben a hetekben fokozottan igénybe veszi majd a meglehetősen magas kamatozású bankhiteleket.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének legfrissebb jelentése szerint bár továbbra is dinamikusan bővül a lakossági hitelállomány, ez az első fél évben még nem járt együtt a kereskedelmi bankok portfóliójának romlásával. A monetáris tanács hétfői állásfoglalásában már felhívja a figyelmet arra, hogy a pénzintézetek minősítési gyakorlata nem vette figyelembe, hogy dinamikusan nő a kockázatosabb szegmensek aránya. A lízingcégek kihelyezései (főként a gépkocsihitelek tartoznak ide) pedig növekvő kockázatot hordoznak.

A fogyasztási hitelek negyedét karácsony előtt veszik fel

Az mindenesetre tény, hogy a lakossági hitelállomány havi növekedése duplája az egy évvel ezelőttinek. Újabb lökést adhat a hitelfelvételi láznak a karácsonyi vásárlás, ami az OTP Bank esetében például az egész éves fogyasztási típusú hitelkihelyezés több mint negyedét jelenti. Az áruvásárlási kölcsönöknél pedig a cégek mintegy 13 milliárd forintos kihelyezéssel számolnak.

A lakosság eladósodása jellemzően három irányban történik - lakás-, gépjármű- és fogyasztási hitelek - nagyjából hasonló dinamikával az elmúlt egy-másfél évben - mondta Sebestyén István, a Magyar Külkereskedelmi Bank stratégiai és üzletpolitikai főosztályának vezetője a Világgazdaságnak.

A gépjárműhiteleket jellemzően devizában, míg a lakás- és fogyasztási kölcsönöket forintban veszik fel az emberek. Sebestyén szerint fontos hangsúlyozni, a szektor stabilitása semmilyen, így likviditási oldalról sincs veszélyben, de kétségtelen, hogy a jelenlegi hiteldinamika folytatódása felhajtja az ügyfélforrások árát, illeve a későbbiekben nem engedi a kamatok további mérséklését.

A reáljövedelmek nagymértékű növekedése és a lakosság jövőbeli kedvező kilátásai nagymértékben ösztönözték az eladósodást, a hitelek havi folyósításának mértéke többszöröse a tavalyinak. Ráadásul míg egy évvel ezelőtt az őszi időszakban a dinamika csökkenése volt tapasztalható, addig az idén semmilyen visszaesés nem látszik. Egyelőre nem látható, hogy a közszféra ősz eleji, illetve januári béremelése a hitelfelvételnek ad-e újabb lökést, vagy a lakosság a megtakarítását növeli. Jelenleg egy ciklus felfelé ívelő szakaszán járunk. Kérdés, a bankok felkészülnek-e arra, hogy egy esetleges recessziós hatás következtében hogyan alakulhat a lakosság visszafizetési képessége.

Az emberek bíznak a jövőben

A lakáshitel-állomány növekedése mindig hordoz magában bizonyos fokú kockázatot, azonban ez nem nagyobb annál, mint ami a növekedésből adódik, azaz nem változik jelentősen a rossz hitelek aránya - mondta Zsoldos István, a CA IB elemzője. Véleménye szerint a hitelállomány növekedése a lakosság jövőbe vetett bizalmát jelzi, ami az idei bérkiáramlásnak köszönhető.

Az emberek azonban hamarosan ráébrednek arra, hogy a bérkiáramlásnak ez az üteme nem tartható fenn, ami mérsékli a hitelkiáramlás bővülését. Hosszú távon a hitelállomány emelkedik majd, a dinamikája azonban csökken.

A fogyasztási hitelek kockázatának árát a bankok a kamatokban érvényesítik, a lakáshitelek esetében pedig csak az ingatlanárak 40-50 százalékos esése (azaz ha a fedezet értéke a kihelyezett hitelek mértéke alá esne) jelentene komoly kockázatot. Zsoldos azonban erre nem lát reális esélyt.