Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

A karácsonyi láz miatt még jobban eladósodhat a lakosság

2002.12.05. 11:24
A harmadik negyedévben is tovább gyorsult a hitelállomány növekedése, ami a lakossági kölcsönök dinamikus bővülésével volt magyarázható. Egyelőre nem tapasztalható a hitelboom lassulása, amire az év végén a karácsonyi vásárlás is rátehet egy lapáttal. A növekedés kockázatokat is rejt magában.
Az elmúlt 5-6 évben minden kereskedelmi vállalat igyekezett korábban kezdeni a karácsonyi bevásárlószezont, de sok esetben a forgalom csupán az utolsó héten lendült fel, és várhatóan az idén is a nagybevásárlások az utolsó napokra maradnak - nyilatkozta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. A szakemberek mindenesetre arra számítanak, hogy a lakosság ezekben a hetekben fokozottan igénybe veszi majd a meglehetősen magas kamatozású bankhiteleket.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének legfrissebb jelentése szerint bár továbbra is dinamikusan bővül a lakossági hitelállomány, ez az első fél évben még nem járt együtt a kereskedelmi bankok portfóliójának romlásával. A monetáris tanács hétfői állásfoglalásában már felhívja a figyelmet arra, hogy a pénzintézetek minősítési gyakorlata nem vette figyelembe, hogy dinamikusan nő a kockázatosabb szegmensek aránya. A lízingcégek kihelyezései (főként a gépkocsihitelek tartoznak ide) pedig növekvő kockázatot hordoznak.

A fogyasztási hitelek negyedét karácsony előtt veszik fel

Az mindenesetre tény, hogy a lakossági hitelállomány havi növekedése duplája az egy évvel ezelőttinek. Újabb lökést adhat a hitelfelvételi láznak a karácsonyi vásárlás, ami az OTP Bank esetében például az egész éves fogyasztási típusú hitelkihelyezés több mint negyedét jelenti. Az áruvásárlási kölcsönöknél pedig a cégek mintegy 13 milliárd forintos kihelyezéssel számolnak.

A lakosság eladósodása jellemzően három irányban történik - lakás-, gépjármű- és fogyasztási hitelek - nagyjából hasonló dinamikával az elmúlt egy-másfél évben - mondta Sebestyén István, a Magyar Külkereskedelmi Bank stratégiai és üzletpolitikai főosztályának vezetője a Világgazdaságnak.

A gépjárműhiteleket jellemzően devizában, míg a lakás- és fogyasztási kölcsönöket forintban veszik fel az emberek. Sebestyén szerint fontos hangsúlyozni, a szektor stabilitása semmilyen, így likviditási oldalról sincs veszélyben, de kétségtelen, hogy a jelenlegi hiteldinamika folytatódása felhajtja az ügyfélforrások árát, illeve a későbbiekben nem engedi a kamatok további mérséklését.

A reáljövedelmek nagymértékű növekedése és a lakosság jövőbeli kedvező kilátásai nagymértékben ösztönözték az eladósodást, a hitelek havi folyósításának mértéke többszöröse a tavalyinak. Ráadásul míg egy évvel ezelőtt az őszi időszakban a dinamika csökkenése volt tapasztalható, addig az idén semmilyen visszaesés nem látszik. Egyelőre nem látható, hogy a közszféra ősz eleji, illetve januári béremelése a hitelfelvételnek ad-e újabb lökést, vagy a lakosság a megtakarítását növeli. Jelenleg egy ciklus felfelé ívelő szakaszán járunk. Kérdés, a bankok felkészülnek-e arra, hogy egy esetleges recessziós hatás következtében hogyan alakulhat a lakosság visszafizetési képessége.

Az emberek bíznak a jövőben

A lakáshitel-állomány növekedése mindig hordoz magában bizonyos fokú kockázatot, azonban ez nem nagyobb annál, mint ami a növekedésből adódik, azaz nem változik jelentősen a rossz hitelek aránya - mondta Zsoldos István, a CA IB elemzője. Véleménye szerint a hitelállomány növekedése a lakosság jövőbe vetett bizalmát jelzi, ami az idei bérkiáramlásnak köszönhető.

Az emberek azonban hamarosan ráébrednek arra, hogy a bérkiáramlásnak ez az üteme nem tartható fenn, ami mérsékli a hitelkiáramlás bővülését. Hosszú távon a hitelállomány emelkedik majd, a dinamikája azonban csökken.

A fogyasztási hitelek kockázatának árát a bankok a kamatokban érvényesítik, a lakáshitelek esetében pedig csak az ingatlanárak 40-50 százalékos esése (azaz ha a fedezet értéke a kihelyezett hitelek mértéke alá esne) jelentene komoly kockázatot. Zsoldos azonban erre nem lát reális esélyt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?