Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Vihart kavart a szállodai toplista

2004.12.09. 08:54
A magyarországi szállodapiacon a fővárosi és nyugat-dunántúli hotelek számíthatnak üzleti sikerre - legalábbis a KSH legfrissebb adatai szerint. Ugyanakkor szakemberek szerint nem reális a most elvégzett rangsorolás.
A közelmúltban megjelent toplistákból kiderül, hogy a fővárosi szállodák uralják a hazai piacot. A versenyben előkelő helyen szerepelnek a nyugat-dunántúli gyógyhotelek is. Mint Hegymegi János, a Horwat Consulting ügyvezetője elmondta, a KSH listája alapján nehéz az értékelés, hiszen ez csupán sorrendet közöl, konkrét számok említése nélkül. Ugyanakkor iránymutatásképpen elfogadható e rangsor.

Fontos szempont

A Turizmus Panoráma szakfolyóiratban megjelent, szobafoglaltság alapján összeállított listából egyértelműen megállapítható, hogy az üzleti sikerben a hotel mérete alapvetően nem meghatározó - állítja a szakember -, ám a lánchoz való tartozás kiemelten fontos a szálló életében. Az egy szobára jutó bruttó árbevétel szempontjából a legeredményesebb tíz hotel a fővárosban található, ami azt mutatja, hogy a budapesti szálláshelyeken többet költenek a vendégek, mint vidéken. A legsikeresebb szálloda az összeállítás szerint a Le Meridien, a második az InterContinental, harmadik a Marriott, negyedik a Kempinsky, ötödik a Hilton Budapest.

Hülvely István, a Hunguest Hotels Rt. vezérigazgatója szerint a lista üzleti szempontból nem értékelhető, csupán irányadónak, egyfajta népszerűségi rangsornak lehet tekinteni. Példaként említette, hogy több, nyolcvan-kilencven százalék közötti vagy e fölötti kihasználtságot produkáló, a Hunguest-lánchoz tartozó hotel is kimaradt a rangsorból.

Egyéb értékelést nem lehet elmondani e rangsor alapján, hiszen egyéb fontos adatokat nem lehet megtudni az egyes hotelekről. Mint a vezérigazgató elmondta, a számokat nélkülöző listából nem derül ki, hogy mennyire profitábilisak a rajta szereplő szállodák.

Nem hiteles

A Magyar Szállodaszövetségnél tömören úgy kommentálták a rangsort: érdekességnek jó, de szakmailag nem reális, nem elfogadható. Mint Kapolcsy Andrea alelnök jelezte, a fő gond az, hogy vegyes adatokból állt össze ez a lista, így van rajta több száz szobás fővárosi hotel, de szerepel benne tízszobás panzió is.

Bár sok kritikát vált ki a lista, a Sárvári Gyógyfürdő Rt.-hez tartozó Vital Med Hotel előkelő helye öröm számunkra - mondta Vörös Imre, a társaság vezérigazgatója. A fürdő épületében kialakított 26 szobás hotel az idén várhatóan ötvenmillió forint körüli nyereséget termel, ami a befektetett kétszázmillióhoz viszonyítva nem rossz eredmény.

Azt Vörös is megerősíti, hogy Sárvár földrajzi elhelyezkedése előny a vendégforgalmuk szempontjából. A hotelnek jók a foglaltsági adatai, emellett a nyitás óta vidéki viszonylatban kedvező, 17 ezer forintot meghaladó egy szobára jutó árbevételt produkált.