Magdolna
18 °C
27 °C

Összeér a kőröshegyi völgyhíd

2007.05.04. 12:51
Szerkezetkész állapotban van az M7-esen épülő első magyarországi autópálya-völgyhíd. Magát a 14 kilométeres szakaszt – amelyből szűk két kilométert tesz ki a viadukt – 74 milliárdból építik, már 2004 óta. Ha minden igaz, idén augusztusban átadják.

Nem kizárt, hogy az idei nyár végére már tényleg egybefüggő aszfaltcsík lesz az M7-es autópálya első 170 kilométere. Elvileg augusztusban átadják ugyanis a már 2004 óta épülő 14 kilométeres szakaszt Zamárdi és Balatonszárszó között, így azok, akik utószezonban utaznak az Adriára, majdnem végig autópályán mehetnek (Balatonkeresztúrtól Nagykanizsáig marad a zsúfolt 7-es főút, még legalább egy évig).


A három év alatt elkészülő 14 kilométer legtöbbet emlegetett része, a kőröshegyi völgyhíd mostanra szerkezetkész állapotba került. A nagyjából 1,9 kilométeres, 16 pilléren támaszkodó viadukt miatt eddig már többször csúszott az eredetileg 2006 végére tervezett átadás.

Újabb sztrádamatricák mobilon
Az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK), a T-Mobile és a Pannon együttműködésének eredményeként tovább bővül a mobiltelefonnal megvásárolható termékek köre: a tavaly márciusban bevezetett 4 napos autópálya-matrica mellett a két mobilszolgáltató ügyfelei május 7-től SMS-ben is megvásárolhatják a motoros, a heti és a havi autópálya-matricát. A szolgáltatást a számlás ügyfelek előzetes regisztráció nélkül vehetik igénybe. (MTI)

A forgalomba helyezést előbb tavaly novemberre, majd miután a völgyhidat át kellett terveztetni, idén augusztusra módosították. Ennek ellenére a viadukt bulizásra már korábban is adott okot: tavaly augusztusban lábtengótornával ünnepelték a legmagasabb pont elérését.

Bár az útszakaszt csak augusztusban fogják átadni, most újabb ünnepséget tartanak. A jövő héten hordógurítással emlékeznek meg arról, hogy a 74 milliárdos út 41,5 milliárd forintért épült viaduktja szerkezetkész állapotba került. Ha minden igaz, augusztus 12. után már nemcsak hordó gurulhat rajta, hanem autók is.