Emőke
6 °C
20 °C

Összeér a kőröshegyi völgyhíd

2007.05.04. 12:51
Szerkezetkész állapotban van az M7-esen épülő első magyarországi autópálya-völgyhíd. Magát a 14 kilométeres szakaszt – amelyből szűk két kilométert tesz ki a viadukt – 74 milliárdból építik, már 2004 óta. Ha minden igaz, idén augusztusban átadják.

Nem kizárt, hogy az idei nyár végére már tényleg egybefüggő aszfaltcsík lesz az M7-es autópálya első 170 kilométere. Elvileg augusztusban átadják ugyanis a már 2004 óta épülő 14 kilométeres szakaszt Zamárdi és Balatonszárszó között, így azok, akik utószezonban utaznak az Adriára, majdnem végig autópályán mehetnek (Balatonkeresztúrtól Nagykanizsáig marad a zsúfolt 7-es főút, még legalább egy évig).


A három év alatt elkészülő 14 kilométer legtöbbet emlegetett része, a kőröshegyi völgyhíd mostanra szerkezetkész állapotba került. A nagyjából 1,9 kilométeres, 16 pilléren támaszkodó viadukt miatt eddig már többször csúszott az eredetileg 2006 végére tervezett átadás.

Újabb sztrádamatricák mobilon
Az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK), a T-Mobile és a Pannon együttműködésének eredményeként tovább bővül a mobiltelefonnal megvásárolható termékek köre: a tavaly márciusban bevezetett 4 napos autópálya-matrica mellett a két mobilszolgáltató ügyfelei május 7-től SMS-ben is megvásárolhatják a motoros, a heti és a havi autópálya-matricát. A szolgáltatást a számlás ügyfelek előzetes regisztráció nélkül vehetik igénybe. (MTI)

A forgalomba helyezést előbb tavaly novemberre, majd miután a völgyhidat át kellett terveztetni, idén augusztusra módosították. Ennek ellenére a viadukt bulizásra már korábban is adott okot: tavaly augusztusban lábtengótornával ünnepelték a legmagasabb pont elérését.

Bár az útszakaszt csak augusztusban fogják átadni, most újabb ünnepséget tartanak. A jövő héten hordógurítással emlékeznek meg arról, hogy a 74 milliárdos út 41,5 milliárd forintért épült viaduktja szerkezetkész állapotba került. Ha minden igaz, augusztus 12. után már nemcsak hordó gurulhat rajta, hanem autók is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!