Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Összehívták a Viadom hitelezőit

2007.10.31. 08:27
Szerdán tájékoztatják az idén tavasszal bedőlt Viadom hitelezőit a felszámolás jelenlegi állásáról, valamint megalakítják a hitelezői választmányt. A cég több száz vállalkozónak tartozik, vélhetően a mérlegben elismert 11 milliárd forintnál is többel. Az egyik hitelező a problémákat már tavaly decemberben jelezte Kóka Jánosnak, de hiába.

A felszámolóbiztos mára összehívta a tavaly minden idők legolcsóbban megvalósuló sztrádaszakaszának kihirdetett etap, az M7-es Balatonkeresztúr és Nagykanizsa közötti, 43,8 milliárd forintba kerülő része építésének jogát elnyert konzorcium időközben felszámolás alá került vezető cégének, a Viadom Zrt.-nek a hitelezőit. A meghívó szerint a találkozón a hitelezőket tájékoztatják a felszámolás jelenlegi állásáról, valamint megalakítják a hitelezői választmányt.

Parázs hangulat várható, hiszen a Világgazdaság információi szerint már több száz bejelentés érkezett az alvállalkozóktól a kifizetetlen számlák miatt, a hitelezői igények összege pedig jelentős mértékben meg fogja haladni a mérlegben is elismert 11 milliárd forintnyi tartozást.

Tavaly november 15-én, telefonon keresztül értesült a Viadom Zrt. elnökétől, hogy a cégnek likviditási problémái vannak – tudta meg a VG az egyik pórul járt alvállalkozótól, aki 2006. júniustól (szavai szerint nyomott áron) dolgozott az M0-s keleti szektorán. Ezért nem tudják lejárt szeptemberi számláit kifizetni.

Öt nappal később egy televízióműsorban találkozott a problémával: már akkor kiderült, hogy rajta kívül még legalább 160 alvállalkozó felé van jelentős tartozása a Viadomnak. Nem is értette, hogy egy ilyen cég hogyan kaphatta meg időközben az M7-essel kapcsolatos megbízást, de bizalommal töltötte el, hogy az állami tenderen nyertes kivitelezőnek dolgozik.

Mindezt még tavaly decemberben, azaz a Viadom felszámolásának a hírét jóval megelőzően levélben meg is írta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszternek, jelezve a Viadommal kapcsolatos vagyonátmentési aggályát is. Választ azonban nem kapott, amit máig sérelmez.

A Komárom-Esztergom megyei Lábatlanba tette át székhelyét a gazdasági összeomlás szélén lévő cég – derül ki a HVG egyik nyári számából. A felszámolási eljárással fenyegetett vállalat vezetői akkor már fellelhetetlennek bizonyultak a társaság fővárosi, Budaörsi úti székhelyén, s ennek bérletével kapcsolatos viták miatt költöztek Lábatlanba.