Jolán, Vid
11 °C
28 °C

Ukrajnában terjeszkedne a Videoton

2003.12.22. 08:47
Az egykori IBM-gyártóbázis teljes területét bérbe adta a Videoton Holding Rt. a Sanmina-SCI-nek. A székesfehérvári társaság, amely 2004-ben további forgalomnövekedéssel számol, a közeljövőben Ukrajnában is terjeszkedni kíván.
A Videoton Holding Rt. több mint 100 millió forintos beruházással teszi alkalmassá a volt IBM-gyártóbázis ingatlanjait, illetve területét az új tevékenység számára - erősítette meg a Napi Gazdaság információit Sinkó Ottó vezérigazgató. Hozzátette: a Sanmina-SIC a teljes üzemi területet - mindhárom csarnokot - bérbe vette, sőt kettőben már részben be is rendezkedett. A jövő év elejétől azt a harmadik gyártócsarnokot készítik elő, amelyben a Sanmina-SCI magyar cége várhatóan a jövő év közepétől kezdi meg a gyártást. Abban bíznak, hogy a Sanmina a csarnok bérlésen túl egy sor egyéb gyártást, illetve szolgáltatást is a Videotontól vesz majd igénybe, bár erről még nem született végleges döntés.

Lakópark

Ugyanakkor a vezérigazgató elmondta, a közelmúltban megjelentekkel ellentétben, nem az IBM-csarnok udvarát, hanem egy ettől független, távolabbi területet értékesítettek lakópark céljára. Sinkó kifejtette: úgy tűnik, az iparág túl van a mélyponton, s a harmadik negyedévi ajánlatkérésekből és a rendelésállományból már arra lehet következtetni, hogy jövőre tovább nő a forgalom. A idei eredményekre alapozva 2004-ben dinamikusabb, a korábbiaknál hatékonyabb és a vevői igényekhez jobban igazodó vállalati struktúrát építhetnek ki. A külpiaci versenyképesség javulása mellett jobb esély van arra, hogy jövőre újabb, összetettebb gyártási programok valósulnak meg a cégcsoport különböző üzemeiben.

Hetvenmilliárdos bevétel

Széles Gábor, a Videoton Holding Rt. elnök-vezérigazgatója néhány nappal ezelőtt egy vállalati ünnepségen bejelentette, hogy az idei évet várhatóan 70 milliárd forint körüli konszolidálatlan árbevétellel zárja a cégcsoport, amelynek saját tőkéje immár elérte a 60 milliárd forintot. Széles elmondta, 2003-ban az alkatrészgyártás mellett a szórakoztatóelektronikai termékek, valamint a háztartási gépek rendelésállománya is nőtt. A cégvezető 2004-re piaci erősödést, s ezzel párhuzamosan, forgalomnövekedést vár. Sinkó Ottó hozzátette, az idei eredményekhez jelentős mértékben hozzájárultak az új beruházások. Többek között 700 millió forintos költséggel olyan DVD-technológiát telepítettek, amely tovább növeli mozgásterüket. A holdingnál foglalkoztatottak száma egyébként 2003 első félévében még csökkent, azóta azonban a trend megfordult, s júliustól mostanáig a létszám 300-400 fővel nőtt. Sinkó megerősítette, a Videoton Holding az uniós országok mellett a jövőben Kelet-Európában, elsősorban Ukrajnában kíván terjeszkedni, de fejlesztik bulgáriai gyártóbázisukat is.