Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Laptopot szerel a Videoton?

2003.11.11. 08:44
A Napi Gazdaság információi szerint aláírás előtt áll az a szerződés, amelynek keretében több milliárdos költséggel új, laptopokat összeszerelő üzemet hozna létre a Videoton Holding Rt.
A berendezések a világ egyik vezető hordozható számítógépeket gyártó cégének megrendelésére készülnek várhatóan a jövő év elejétől Székesfehérváron.

Sinkó Ottó, a Videoton Holding Rt. vezérigazgatója a lap megkeresésére titkárnője útján azonban azt közölte, hogy a megállapodás véglegesítése előtt a részletekről nem kíván nyilatkozni. A lap információi szerint az új üzemet a volt IBM-csarnokokban alakítják ki. A termelés felfutását követően, 2004 közepétől a teljes gyártóterület felén, várhatóan mintegy ezer dolgozót foglalkoztatnak majd.

Csökkenő bérmunka

A tavalyi évet 69,36 milliárd forint konszolidált árbevétel mellett 5,85 milliárd forint üzemi eredménnyel zárta a Videoton-csoport. A várható új üzletek az idei év eredményeit még nem befolyásolják: Sinkó Ottó korábban tíz százalék körüli forgalomcsökkenést prognosztizált 2003-ra, ami elsősorban a csoport átalakításának, a bérmunka részaránycsökkenésének tudható be. A Videoton-csoportnál a korábban 20 százalékot is elérő bérmunka aránya tavaly már 4 százalékra csökkent.

Leépítés

A holding januárban ezerfős létszámcsökkentést jelentett be. A döntés a veszprémi és az enyingi kábelkonfekcionáló üzemeket érintette. A közlemény szerint a Videoton külföldi partnere átcsoportosítja a személygépkocsik elektromos kábelkötegeinek gyártását részben saját, magyarországi üzemeibe, részben pedig más országokba telepíti a gyártást.