Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Videoton-elbocsátások az IBM-Hitachi-ügylet miatt?

2002.06.14. 11:40
Csaknem ezer dolgozójának elbocsátására kényszerülhet hamarosan a Videoton Holding Rt. Az IBM-Hitachi együttműködés következményeként ugyanis megszűnik az a német IBM-üzletág, amelynek a magyar cég veszprémi üzeme beszállítója volt.
Az amerikai International Business Machines (IBM) Corp. és a japán Hitachi Ltd. megállapodott abban, hogy utóbbi megveszi az IBM merevlemez-meghajtó (HDD)-divízióját, a Hitachi azonban nem tart igényt a német IBM-leányvállalat néhány termékére, melyekből jelentős a túltermelés a piacon.

A német cég egyik megszüntetésre ítélt tevékenységéhez többek között a Videoton Holding Rt. szállított alkatrészeket. A társaság tulajdonában lévő veszprémi üzemben állítják elő azokat a merevlemez-olvasókat, melyeket az IBM-leány által gyártott részegységekbe építettek be.

A Videoton megtartaná a dolgozók egy részét

Az IBM elégedett volt a Videoton által gyártott HDD-alkatrészekkel, az együttműködés megszüntetése egyedül annak tudható be, hogy a magyar cég a német társaság felszámolásra ítélt üzletágának beszállítója - mondta a Napi Gazdaságnak Mohácsi Péter, az IBM Storage Products Kft. ügyvezető igazgatója. (Az IBM Storage Kft.-t egyébként az IBM-Hitachi üzlet miatt feldarabolják.)

A Hitachi döntése mintegy 950 ember munkahelyének megszűnéséhez vezethet szeptemberben, a Videoton azonban megpróbál más jellegű technológiát Veszprémbe telepíteni, hogy meg tudja tartani a munkaerő egy részét.