Kornélia
-1 °C
15 °C

Videoton-elbocsátások az IBM-Hitachi-ügylet miatt?

2002.06.14. 11:40
Csaknem ezer dolgozójának elbocsátására kényszerülhet hamarosan a Videoton Holding Rt. Az IBM-Hitachi együttműködés következményeként ugyanis megszűnik az a német IBM-üzletág, amelynek a magyar cég veszprémi üzeme beszállítója volt.
Az amerikai International Business Machines (IBM) Corp. és a japán Hitachi Ltd. megállapodott abban, hogy utóbbi megveszi az IBM merevlemez-meghajtó (HDD)-divízióját, a Hitachi azonban nem tart igényt a német IBM-leányvállalat néhány termékére, melyekből jelentős a túltermelés a piacon.

A német cég egyik megszüntetésre ítélt tevékenységéhez többek között a Videoton Holding Rt. szállított alkatrészeket. A társaság tulajdonában lévő veszprémi üzemben állítják elő azokat a merevlemez-olvasókat, melyeket az IBM-leány által gyártott részegységekbe építettek be.

A Videoton megtartaná a dolgozók egy részét

Az IBM elégedett volt a Videoton által gyártott HDD-alkatrészekkel, az együttműködés megszüntetése egyedül annak tudható be, hogy a magyar cég a német társaság felszámolásra ítélt üzletágának beszállítója - mondta a Napi Gazdaságnak Mohácsi Péter, az IBM Storage Products Kft. ügyvezető igazgatója. (Az IBM Storage Kft.-t egyébként az IBM-Hitachi üzlet miatt feldarabolják.)

A Hitachi döntése mintegy 950 ember munkahelyének megszűnéséhez vezethet szeptemberben, a Videoton azonban megpróbál más jellegű technológiát Veszprémbe telepíteni, hogy meg tudja tartani a munkaerő egy részét.