Konrád
8 °C
26 °C

Visszatáncol Draskovics?

2004.04.02. 12:43
A befektetők és pénzügyi elemzők részéről üdvözölt szigorúbb pénzügypolitikának vége szakadhat. A pénzügyminiszter szavazatvesztésre hivatkozva enyhítene a megszorításokon.
Londoni bankárokkal és elemzőkkel találkozva Draskovics Tibor pénzügyminiszter azt mondta, hogy minden bizonnyal lassítani kell az államháztartási hiány csökkentésének ütemét. Draskovics szerint Magyarország 2005-ben és a további években évi 0,5 százalékponttal fogja csökkenteni az államháztartási hiányt a GDP arányában, a korábban tervezett egy százalékpontos ütem helyett - idézett a Dow Jones hírügynökség több elemzőt, akik részt vettek a zárt ajtók mögött tartott megbeszélésen.

Szavazatvesztés

A pénzügyminiszter azzal indokolta ezt az elhatározást, hogy a kiadáscsökkentés nehezíti a gazdaság helyzetét, árt a kormány népszerűségének és politikai kockázattal jár. Draskovics a megbeszélésen megemlítette azt is, hogy az idei, GDP-arányosan 4,6 százalékos deficitcél szilárd, ebben nincs kompromisszum.

A pénzügyminiszter az elemzőknek azt is elmondta, hogy Magyarország nem siet az euróövezet előszobájának számító európai átváltási mechanizmusba (ERM-II.), és nem nevezett meg semmiféle céldátumot. Erről maga Draskovics is beszélt, aki Londonban befektetők és elemzők előtt ismertette a magyar gazdaság helyzetét és várható rövidtávú folyamatait. A megbeszélésen jelentette be, hogy valószínűleg 2009 vagy 2010 lesz a magyar euró-csatlakozás hivatalos céldátuma. A pénzügyminiszter emlékeztette hallgatóságát arra, hogy az euró-csatlakozásra eredetileg megjelölt 2008-as céldátum már felülvizsgálat alatt áll.

Az MTI kérdésére miszerint ez azt jelenti-e, hogy 2008 hivatalosan már nem számít csatlakozási céldátumnak, Draskovics Tibor megjegyezte: a céldátum egyelőre hivatalosan nem változott, de felülvizsgálata folyik. A miniszter közölte: május elején várható bejelentés a hivatalos csatlakozási céldátumról.