Ágnes
-5 °C
2 °C

Hozzon magával még tíz szaxist!

2007.02.02. 11:27
Jelenleg vesztésre állunk – írja a villamosenergia-ipari dolgozók szakszervezetének elnöke egy elektronikus körlevélben. A szakszervezet azért kampányol, hogy megnyerjék a hirlista.hu-n indított szavazást az ágazati dolgozók kedvezményes áramtarifájáról. A minisztérium szerint a kedvezmény júliusig marad életben, aztán a piac dönt róla.

Tovább folyik a kampány a villamosenergia-ipari dolgozók kedvezményes áramtarifájáról. A hirlista.hu-n ugyanis szavazás kezdődött arról: egyetért-e azzal, hogy fennmaradjon a villamosenergia-ipari dolgozók kedvezményes áramtarifája?

A szavazás – amely február 4-e éjfélig tart – beindította a szakszervezet aktivitását. Erről tanúskodik az a szerkesztőségünkbe is eljutott e-mail, amelyben arra kérik a szakszervezeti tagokat, hogy "akit csak utol lehet érni, mindenkit keressünk meg, hogy szavazzon mellettünk. Azt is kérem, hogy amikor körbekülditek helyben az e-maileket, minden címzett legalább 10 további helyre küldje el ezt a felkérést."

A Gál Rezső szakszervezeti elnök nevével aláírt levél szerint "jelenleg vesztésre állunk. Ha a javaslatomat elfogadjátok, megnyerhetjük a szavazást". Úgy tűnik, a mozgósítás sikeres volt: a Hírlistán a péntek fél 12-es állás szerint 91,03:8,97 százalék volt az igen szavazatok aránya a nemekkel szemben.

A gazdasági minisztérium illetékesei január közepén jelentették be: a költségvetés nem finanszírozza tovább évi 10 milliárd forintért azt, hogy az ágazatban dolgozók a piaci árnál olcsóbban jussanak áramhoz. A szakszervezetek emiatt sztrájkkal fenyegetőztek, ám végül nem kellett a munkát beszüntetniük. A február 1-jén hatályba lépett új áramár ugyanis megőrizte a kedvezményes tarifát: míg egy átlagos fogyasztó 38,53 forintot fizet egy kilowattért, addig a villanyos dolgozók csak 14,52 forintot.

A minisztérium illetékesei szerint nem megfutamodtak a szakszervezet követelése elől, júliustól ugyanis megszüntetnék a dolgozók kedvezményét (ez egybeesne az árampiaci liberalizációval). A GKM szerint a kedvezmény fenntartását a versenypiacon működő cégeknek kell kigazdálkodniuk, így akkortól az már nem visz el költségvetési pénzeket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!