Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hozzon magával még tíz szaxist!

2007.02.02. 11:27
Jelenleg vesztésre állunk – írja a villamosenergia-ipari dolgozók szakszervezetének elnöke egy elektronikus körlevélben. A szakszervezet azért kampányol, hogy megnyerjék a hirlista.hu-n indított szavazást az ágazati dolgozók kedvezményes áramtarifájáról. A minisztérium szerint a kedvezmény júliusig marad életben, aztán a piac dönt róla.

Tovább folyik a kampány a villamosenergia-ipari dolgozók kedvezményes áramtarifájáról. A hirlista.hu-n ugyanis szavazás kezdődött arról: egyetért-e azzal, hogy fennmaradjon a villamosenergia-ipari dolgozók kedvezményes áramtarifája?

A szavazás – amely február 4-e éjfélig tart – beindította a szakszervezet aktivitását. Erről tanúskodik az a szerkesztőségünkbe is eljutott e-mail, amelyben arra kérik a szakszervezeti tagokat, hogy "akit csak utol lehet érni, mindenkit keressünk meg, hogy szavazzon mellettünk. Azt is kérem, hogy amikor körbekülditek helyben az e-maileket, minden címzett legalább 10 további helyre küldje el ezt a felkérést."

A Gál Rezső szakszervezeti elnök nevével aláírt levél szerint "jelenleg vesztésre állunk. Ha a javaslatomat elfogadjátok, megnyerhetjük a szavazást". Úgy tűnik, a mozgósítás sikeres volt: a Hírlistán a péntek fél 12-es állás szerint 91,03:8,97 százalék volt az igen szavazatok aránya a nemekkel szemben.

A gazdasági minisztérium illetékesei január közepén jelentették be: a költségvetés nem finanszírozza tovább évi 10 milliárd forintért azt, hogy az ágazatban dolgozók a piaci árnál olcsóbban jussanak áramhoz. A szakszervezetek emiatt sztrájkkal fenyegetőztek, ám végül nem kellett a munkát beszüntetniük. A február 1-jén hatályba lépett új áramár ugyanis megőrizte a kedvezményes tarifát: míg egy átlagos fogyasztó 38,53 forintot fizet egy kilowattért, addig a villanyos dolgozók csak 14,52 forintot.

A minisztérium illetékesei szerint nem megfutamodtak a szakszervezet követelése elől, júliustól ugyanis megszüntetnék a dolgozók kedvezményét (ez egybeesne az árampiaci liberalizációval). A GKM szerint a kedvezmény fenntartását a versenypiacon működő cégeknek kell kigazdálkodniuk, így akkortól az már nem visz el költségvetési pénzeket.