Hella
10 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Villamos negyedóránként Bécs és Pozsony között

2008.01.07. 07:53
Egyórás menetidővel a tervek szerint 2013-ban indulhatna a Bécset és Pozsonyt összekötő villamos, mely negyedóránként járna, és elsősorban a két főváros közötti települések összekötésére alapozná forgalmát.

2013-ban újra villamos közlekedhetne Bécs és Pozsony között, úgy, mint a Monarchia idejében. A CTK cseh hírügynökség szerint az ötlettel a bécsi tömegközlekedési szövetséghez, a Wiener Linienhez tartozó badeni közlekedési cég vezetősége rukkolt elő. A "boldog békeidőkre" emlékeztető, két főváros közötti villamosjárat terve egyre sűrűbben bukkan elő, legutóbb Robert Fico szlovák miniszterelnök említette Alfred Gusenbauer osztrák kancellárnak 2007 novemberében, amikor átadták a Pozsonyt Béccsel összekötő autópályát.

Az előzetes elképzelés szerint ehhez felhasználhatnák a Bécsből Badenbe vezető vaspályát, valamint az S7-es gyorsvasút Wolfstahlba vezető vonalát. Mindössze 7 kilométernyi szakaszt kellene megépíteni Wolfstahl és Pozsony-Ligetfalu (Petrzalka), a szlovák fővárosnak a Duna jobb partján fekvő 100 ezres városrésze között - ezt a részt a II. világháborút követően számolták fel. A beruházás mintegy 70 millió eurót emésztene fel, azért ilyen sokat, mivel az autópálya fölött közúti hidat kellene építeni.

A terv képviselői azzal indokolják a villamosvonal üzembe helyezésének szükségességét, hogy a Bécs és Pozsony között közlekedő Twin City Liner katamaránok a borsos ár ellenére magas kihasználtsággal közlekednek a Dunán. A két főváros közötti gyorsvonat sem jelentene konkurenciát, hiszen a villamos célja a Bécs és Pozsony közötti kisebb települések felfűzése is. Az elképzelések szerint a villamos negyedóránként közlekedne, a menetidő valamivel meghaladná az 1 órát.