Ervin
14 °C
21 °C

Tízmilliárddal több lesz a villanyszámla

2004.04.21. 07:52
A környezetre kevésbé ártalmas energiára történő átállás komoly terheket ró a fogyasztókra. Az elmúlt évben három évben 107 gázmotoros blokkot telepítettek az országban, míg 1989 és 2000 között alig 47-et.
Tavaly a megújuló és a kapcsolt energiatermelés kötelező átvételéből származó kompenzáció 9,251 milliárd forintot tett ki. Ezt - mivel a rendszerirányítási díj része - a fogyasztók kötelesek vállalni, növelve ezzel kiadásaikat - közölte a Magyar Energia Hivatal illetékese.

Nagyfogyasztók

Ha például egy magánszemély évi 3192 kilowattóra áramot fogyaszt, akkor éves áramszámlája százezer forint körül alakul. Ebből a kompenzáció viszont csak 1300-1400 forint, vagyis a szisztéma leginkább a nagyfogyasztókat terheli. Előnyt jelent ugyanakkor, hogy az ilyen energiatermelés mellett nem nő a környezetszennyezés, nem keletkeznek környezeti károk.

A Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító (Mavir) Rt. előzetes tervadatai szerint az idén a kompenzáció összege elérheti akár a 14 milliárd forintot is. Így elviekben ugyanekkora arányban nőhet az ilyen módon előállított energia mennyisége is, azaz a tavalyi megújuló és a kapcsolt energiatermelésből származó 1,63 terawattóra kapacitás az idén 2,4 terawattórára nőhet, feltételezve, hogy a tervezett beruházások megvalósulnak.

Bővül

Magyarország villamosenergia-fogyasztása tavaly egyébként 40,6 terawattóra körül alakult, és az idén a Mavir szerint további 1,8 százalékos bővülés várható.

A MEH szakembereinek véleménye szerint a jövőben is inkább a kapcsolt energiatermelés bővülésére lehet számítani, főként ha figyelembe vesszük az elmúlt évek tendenciáit. Az elmúlt valamivel több mint három évben ugyanis 107 gázmotoros blokkot telepítettek az országban, míg 1989 és 2000 között alig 47-et - derült ki a Magyar Kapcsolt Energia Társaság adataiból. Ezeknek a berendezéseknek az összesített teljesítménye több mint 180 megawatt.