Elemér
0 °C
10 °C

Megszüntették a nyomozást a VIP-hitelek ügyében

2003.05.29. 19:59
Megszüntették a nyomozást Princz Gábor és társai ellen az úgynevezett VIP-hitelekkel kapcsolatos ügyben. A rendőrség megállapította ugyan a banknak 220 millió forint vagyoni hátránya keletkezett, de nem sértette meg a banki szabályokat, amikor 1991 és 1998 között 129 politikusnak, színésznek és sportolónak nyújtott hitelt mindössze 10 százalékos kamatra.
A Postabank 1991 és 1998 között folyósított speciális kamatozású hiteleket 129 ügyfelének. Az ORFK nyomozás megszüntetéséről szóló, április 30-án kelt határozatából - amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez - kiderül: a Postabank 1991 és 1998 között a piaci kamatoknál jóval olcsóbban, többnyire 10 százalékos kamatért folyósított hiteleket 70 ezer és 25 millió forint közötti összegben 129 ügyfelének.

Nem volt szabálytalan

Számítások szerint az olcsó hitelekkel és a kedvező betételhelyezésekkel a banknak csaknem 220 millió forint vagyoni hátránya keletkezett. A nyomozás azonban megállapította, hogy a bank speciális hitelezési és betételhelyezési tevékenységét külső és belső banki szabályok lehetővé tették, ezért bűncselekmény elkövetése nem állapítható meg, s az eljárás folytatásától sem várható eredmény.

Az ügyben még 1999 februárjában Járai Zsigmond pénzügyminiszter feljelentésére rendeltek el nyomozást. Ugyancsak feljelentést tett annak idején a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal és az APEH Üldözötteinek Szövetsége. A rendőrség határozata ellen a Fővárosi Főügyészségnél lehet panaszt tenni.

Nem volt bűncselekmény a lista megjelentetése

A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2000 decemberében szüntette meg a Világgazdaság című napilap munkatársai ellen a Postabank VIP-listájának megjelentetése miatt indított büntetőeljárást. Az eljárást a Postabank Rt., illetve az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet feljelentése nyomán indította meg az Országos Rendőr-főkapitányság, banktitok-sértés alapos gyanújával. Az V.-VIII.-XIII. kerületi Ügyészség 2000. május 22-én 537 rendbeli banktitok megsértésének vétsége miatt emelt vádat Bánki András, a lap főszerkesztője, Kamasz Melinda, a lap soros felelős-szerkesztője és "A Postabank teljes VIP-listája" című cikk szerzője, Illisz László ellen.

A vád szerint a Világgazdaságban úgy tették közzé a Postabank Rt. úgynevezett exkluzív betéteseinek és kedvezményes kamatozású hitelt felvevőinek nevét, illetve az általuk elhelyezett és felvett összegeket, hogy arra sem a bank, sem az érdekeltek nem jogosították fel őket. Az ügyész december 19-i beadványában a vádat elejtette azzal az indokkal, hogy a megvádolt személyek nem lehetnek a bűncselekmény alanyai, illetve tetteik a más által már befejezett bűncselekmény utócselekményei.