Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A visegrádiak jobb csatlakozási feltételeket követelnek

2002.12.02. 11:13
A négy miniszterelnök Budapesten kiadott írásos nyilatkozata sürgette a közvetlen agrárkifizetések összegének növelését; a négyek az EU által javasolt átmeneti időszakot is csökkentenék. Leszek Miller lengyel kormányfő külön síkraszállt a strukturális és kohéziós támogatások nemrég 2,5 milliárd euróval lecsökkentett összegének 25,5 milliárd euróra való visszaállítása mellett.
Medgyessy Péter magyar, Leszek Miller lengyel, Vladimir Spidla cseh- és Mikulás Dzurinda szlovák kormányfő budapesti találkozójukon megállapodtak, hogy a legfontosabb pénzügyi kérdésekben egyeztetett álláspontot képviselnek a felvételi tárgyalások befejező szakaszában. Bár ennek pontos mibenlétéről nem nyilatkoztak, annyit tudni lehet, hogy a közvetlen kifizetések mellett a 2004 utáni évek költségvetési helyzetében szeretnének javulást elérni valamennyien, mégpedig lehetőség szerint a befizetési terhek átmeneti időszakokkal arányos enyhítése révén.

A V4-ek találkozóján elhangzott, hogy a berlini pénzügyi keretek nagyobb mozgásteret adnak az Uniónak, mint amennyit beismer. Leszek Miller lengyel miniszterelnök cseh kollégájához (és a magyar külügyminiszter korábbi kijelentéséhez) hasonlóan megemlítette, hogy kész az utolsó pillanatig, tehát a koppenhágai csúcsig tárgyalni az EU-val.

Pozsony már megállapodna

A négy visegrádi ország közül megfigyelők szerint ebben a pillanatban Szlovákia álláspontja tűnik a legpuhábbnak, Lengyelország elsősorban belpolitikai problémái miatt nem lehet rugalmas, míg a magyar és a cseh diplomácia is keményen elszánt, hogy javítson a csatlakozás pénzügyi feltételein. Jól értesült források szerint Pozsony a múlt heti dán csomagban kielégítve látta igényeinek nagy részét, és lehetőség szerint még Koppenhága előtt megállapodna, igaz, kész várni Csehországra és a másik két visegrádi államra.

Aki nem zárja le a tárgyalásokat időben, az 2007-ig várhat

A rendkívül szoros határidő miatt aggódó Dánia miniszterelnöke közben arra figyelmeztetett, hogy amelyik ország nem tudja lezárni a tárgyalásokat a koppenhágai csúcstalálkozóig (december 12-13), annak meg kell várnia a bővítés következő, elvileg 2007-ben esedékes hullámát. Anders Fogh Rasmussen kijelentését az is indokolhatta, hogy a cseh kormányfő nemrég úgy nyilatkozott: a jobb megegyezés érdekében hajlandó Koppenhága utánra hagyni egyes kérdéseket.