Piroska
3 °C
4 °C

A visegrádiak jobb csatlakozási feltételeket követelnek

2002.12.02. 11:13
A négy miniszterelnök Budapesten kiadott írásos nyilatkozata sürgette a közvetlen agrárkifizetések összegének növelését; a négyek az EU által javasolt átmeneti időszakot is csökkentenék. Leszek Miller lengyel kormányfő külön síkraszállt a strukturális és kohéziós támogatások nemrég 2,5 milliárd euróval lecsökkentett összegének 25,5 milliárd euróra való visszaállítása mellett.
Medgyessy Péter magyar, Leszek Miller lengyel, Vladimir Spidla cseh- és Mikulás Dzurinda szlovák kormányfő budapesti találkozójukon megállapodtak, hogy a legfontosabb pénzügyi kérdésekben egyeztetett álláspontot képviselnek a felvételi tárgyalások befejező szakaszában. Bár ennek pontos mibenlétéről nem nyilatkoztak, annyit tudni lehet, hogy a közvetlen kifizetések mellett a 2004 utáni évek költségvetési helyzetében szeretnének javulást elérni valamennyien, mégpedig lehetőség szerint a befizetési terhek átmeneti időszakokkal arányos enyhítése révén.

A V4-ek találkozóján elhangzott, hogy a berlini pénzügyi keretek nagyobb mozgásteret adnak az Uniónak, mint amennyit beismer. Leszek Miller lengyel miniszterelnök cseh kollégájához (és a magyar külügyminiszter korábbi kijelentéséhez) hasonlóan megemlítette, hogy kész az utolsó pillanatig, tehát a koppenhágai csúcsig tárgyalni az EU-val.

Pozsony már megállapodna

A négy visegrádi ország közül megfigyelők szerint ebben a pillanatban Szlovákia álláspontja tűnik a legpuhábbnak, Lengyelország elsősorban belpolitikai problémái miatt nem lehet rugalmas, míg a magyar és a cseh diplomácia is keményen elszánt, hogy javítson a csatlakozás pénzügyi feltételein. Jól értesült források szerint Pozsony a múlt heti dán csomagban kielégítve látta igényeinek nagy részét, és lehetőség szerint még Koppenhága előtt megállapodna, igaz, kész várni Csehországra és a másik két visegrádi államra.

Aki nem zárja le a tárgyalásokat időben, az 2007-ig várhat

A rendkívül szoros határidő miatt aggódó Dánia miniszterelnöke közben arra figyelmeztetett, hogy amelyik ország nem tudja lezárni a tárgyalásokat a koppenhágai csúcstalálkozóig (december 12-13), annak meg kell várnia a bővítés következő, elvileg 2007-ben esedékes hullámát. Anders Fogh Rasmussen kijelentését az is indokolhatta, hogy a cseh kormányfő nemrég úgy nyilatkozott: a jobb megegyezés érdekében hajlandó Koppenhága utánra hagyni egyes kérdéseket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!