Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Mégsem kell senkinek elvárt adót fizetnie

2007.03.07. 13:44
A kormány úgy döntött, január 1-jei, visszamenőleges hatállyal vonja vissza az elvárt adóról szóló törvényt. A hiányzó 30 milliárd forintot a költségvetési tartalékból zárolják.

A kormány január 1-jei, visszamenőleges hatállyal visszavonja az elvárt adóra vonatkozó törvényt, és 30 milliárd forintot zárol a költségvetési tartalékból - jelentette be Veres János pénzügyminiszter a kormányszóvivői tájékoztatón.

Az Alkotmánybíróság február végén alkotmányellenesnek minősítette a tavaly nyári adótörvénycsomag elvárt adóról szóló elemét. A határozat szerint az elvárt adó nem áll közvetlen összefüggésben az adófizetésre kötelezett adóalanyok tényleges jövedelmi-vagyoni viszonyaival, ezektől függetlenül ír elő ténylegesen meg nem szerzett jövedelem után adófizetési kötelezettséget.

A rendelet után a pénzügyminiszter még úgy nyilatkozott, addig a két hónapig, amíg érvényben volt az adónem, be kell fizetni az előleget. Vagyis Veres János visszamenőegesen is behajtotta volna az alkotmányellenesnek minősült adót. A költségvetés erre az évre 50-55 milliárd forint bevételt várt volna ebből az adónemből.