Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Ledolgozhatatlanná válhat a hátrány

2003.09.08. 08:48
Magyarország idén nem használta ki eléggé a működőtőke vonzására rendelkezésre álló eszközöket - mondta László Csaba pénzügyminiszter a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) soproni vándorgyűlésén. Demján Sándor VOSZ-elnök szerint viszont a bürokrácia csökkentése nélkül Magyarország ledolgozhatatlan versenyképességi hátrányba kerül a többi csatlakozó állammal szemben.
Magyarországon a fiskális és a monetáris politika összehangolásában még jelentős tartalékok vannak - jelentette ki László Csaba pénzügyminiszter a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) soproni vándorgyűlésén. A pénzügyér a gazdaság legaktuálisabb problémájának a drámaian alacsony aktivitási rátát, valamint a több mint nyolcszázalékos idei fogyasztásnövekedést tartja. A költségvetés helyzetét rontja, hogy két év alatt 50-100 milliárd forinttól esett el a lelassult gazdasági növekedés miatt. Idén nem használták ki eléggé a működőtőke idevonzására rendelkezésre álló eszközöket - mondta László.

Ledolgozatatlan hátrány

Az állami bürokrácia csökkentése nélkül Magyarország ledolgozhatatlan versenyképességi hátrányba kerül a többi csatlakozó országgal szemben - jelentette ki Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) elnöke. Demján szerint az állami szektorban hosszabb távon akár kétszázezer fős leépítés is elképzelhető lenne, ami éves szinten százmilliárd forint feletti megtakarítást eredményezne.

Nem a fogyasztás, hanem a fejlesztési erőforrások növelése kell, hogy a kormány gazdaságpolitikájának fő célja legyen - mondta Kádár Béla, az MKT elnöke. Véleménye szerint aggasztó a bérköltségek idei húszszázalékos növekedése, valamint a külföldi működőtőke beáramlásának nagymértékű csökkenése. Ilyen feltételek mellett az ország csak akkor tudja kihasználni az EU-csatlakozással megnyíló lehetőségeket, ha javítja a versenyképességét - többek közt a Balkán felé vezető infrastruktúra kiépítésével, valamint az államigazgatás hatékonyságának emelésével - véli Kádár.