Judit
3 °C
7 °C

Ledolgozhatatlanná válhat a hátrány

2003.09.08. 08:48
Magyarország idén nem használta ki eléggé a működőtőke vonzására rendelkezésre álló eszközöket - mondta László Csaba pénzügyminiszter a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) soproni vándorgyűlésén. Demján Sándor VOSZ-elnök szerint viszont a bürokrácia csökkentése nélkül Magyarország ledolgozhatatlan versenyképességi hátrányba kerül a többi csatlakozó állammal szemben.
Magyarországon a fiskális és a monetáris politika összehangolásában még jelentős tartalékok vannak - jelentette ki László Csaba pénzügyminiszter a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) soproni vándorgyűlésén. A pénzügyér a gazdaság legaktuálisabb problémájának a drámaian alacsony aktivitási rátát, valamint a több mint nyolcszázalékos idei fogyasztásnövekedést tartja. A költségvetés helyzetét rontja, hogy két év alatt 50-100 milliárd forinttól esett el a lelassult gazdasági növekedés miatt. Idén nem használták ki eléggé a működőtőke idevonzására rendelkezésre álló eszközöket - mondta László.

Ledolgozatatlan hátrány

Az állami bürokrácia csökkentése nélkül Magyarország ledolgozhatatlan versenyképességi hátrányba kerül a többi csatlakozó országgal szemben - jelentette ki Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) elnöke. Demján szerint az állami szektorban hosszabb távon akár kétszázezer fős leépítés is elképzelhető lenne, ami éves szinten százmilliárd forint feletti megtakarítást eredményezne.

Nem a fogyasztás, hanem a fejlesztési erőforrások növelése kell, hogy a kormány gazdaságpolitikájának fő célja legyen - mondta Kádár Béla, az MKT elnöke. Véleménye szerint aggasztó a bérköltségek idei húszszázalékos növekedése, valamint a külföldi működőtőke beáramlásának nagymértékű csökkenése. Ilyen feltételek mellett az ország csak akkor tudja kihasználni az EU-csatlakozással megnyíló lehetőségeket, ha javítja a versenyképességét - többek közt a Balkán felé vezető infrastruktúra kiépítésével, valamint az államigazgatás hatékonyságának emelésével - véli Kádár.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?