Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egyesíti magyar távközlési vállalkozásait a Vivendi

2002.06.17. 11:55
Mintegy két év után stratégiát váltva összeolvasztja tíz társaságát a Vivendi Telecom Hungary (VTH). A csoport 2000-től folyamatosan külön vállalkozásokba szervezte a távbeszélő-, a lakossági internet-, illetve az üzleti kommunikációs szolgáltatásokat; most ezzel ellentétes folyamat zajlik, a Vivendi egy fedél alá vonja össze minden ilyen típusú vállalkozását.
A Vivendi Telecom Hungary-csoport távbeszélő-társaságába, a V-fon Rt.-be olvasztja be összes kommunikációs érdekeltségét, tehát nem csupán a helyi koncessziós távbeszélő-vállalatokat, hanem a lakossági és az üzleti kommunikációs vállalkozásokat, illetve az egyéb érdekeltségeket is ez a társaság veszi át - tudta meg a NAPI Gazdaság. Az átalakulás után a V-fon Rt. Vivendi Telecom Hungary Rt. néven működik tovább.

Osztódás után egyesülés

A Vivendi bő két évvel ezelőtt kezdte el külön vállalatokba szervezte fő üzletágait: a V-fon Rt.-be a távbeszélő-szolgáltatást, a V-net Rt.-be az internetes tevékenységet, a V-com Rt.-be pedig az üzleti kommunikációs szolgáltatást. Ennek eredményeképpen túlzottan bonyolult rendszer alakult ki, ezért és az egyszerűbb finanszírozás miatt döntött a csoport a mostani egybeolvasztásról. A tavalyi év után például összesen 20 mérleget kellett készítenie a VTH-nak vagy például a V-com üzleti ügyfeleit a helyi koncessziós területeken V-fon néven szolgálják ki.

A mostani lépésnek nincs köze a magyar érdekeltségek esetleges eladásához - mondta Polányi Sándor, a VTH vezérigazgatója. Az egybeolvasztás után is megmaradnak a jól bevezetett márkanevek, a V-fon, a V-net és a V-com.

Eladósodott leányvállalatok

Az adatokból az is kiderül, hogy ha a Vivendi nem dönt a vállalkozások egybeolvasztásáról, akkor közülük egyeseknek rendeznie kellett volna a tőkehelyzetét, hiszen például az EgomCom Rt. saját tőkéje 266 millió forint, jegyzett tőkéje viszont 4,2 milliárd. A kétmilliárd forint jegyzett tőkéjű V-com Rt.-nek több mint mínusz 4,8 milliárd forint a saját tőkéje az összeolvadási vagyonmérleg-tervezetek szerint. A Vivendi internetes társaságánál, a V-net Rt.-nél is hasonlóan negatív, mínusz 361,8 millió forint a saját tőke. A többi érintett vállalatnál nem bomlott meg a tőkeegyensúly. A beolvadók közül relatíve a V-com Rt.-nek a legnagyobb a kötelezettségállománya: a jogutód VTH Rt. teljes adósságának mintegy egyharmada, 23,4 milliárd forint erre a társaságra jut. Ennél nagyobb kötelezettségállománya, 26,4 milliárd forint csak az átvevő V-fon Rt.-nek van, de saját tőkéje másfélszerese az alaptőkéjének.

A korábban helyi koncessziós szolgáltatóként tevékenykedő V-fon mintegy félmillió ügyfelet szolgál ki, az év eleji piacnyitás óta napjainkig 3500 olyan stabil megrendelője van, akik a Matáv területéről veszik igénybe a Vivendi szolgáltatását, a V-net-ügyfeleinek száma pedig 22 ezer. A VTH-csoport tavaly 41 milliárd forint körüli bevételt ért el, az üzemi eredmény 15 milliárd forint volt. Idén - főként a bevételek terén - ezeknél jobb adatokra számítanak, emellett 15 milliárd forintot fordítanak fejlesztésekre.