Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Egyesíti magyar távközlési vállalkozásait a Vivendi

2002.06.17. 11:55
Mintegy két év után stratégiát váltva összeolvasztja tíz társaságát a Vivendi Telecom Hungary (VTH). A csoport 2000-től folyamatosan külön vállalkozásokba szervezte a távbeszélő-, a lakossági internet-, illetve az üzleti kommunikációs szolgáltatásokat; most ezzel ellentétes folyamat zajlik, a Vivendi egy fedél alá vonja össze minden ilyen típusú vállalkozását.
A Vivendi Telecom Hungary-csoport távbeszélő-társaságába, a V-fon Rt.-be olvasztja be összes kommunikációs érdekeltségét, tehát nem csupán a helyi koncessziós távbeszélő-vállalatokat, hanem a lakossági és az üzleti kommunikációs vállalkozásokat, illetve az egyéb érdekeltségeket is ez a társaság veszi át - tudta meg a NAPI Gazdaság. Az átalakulás után a V-fon Rt. Vivendi Telecom Hungary Rt. néven működik tovább.

Osztódás után egyesülés

A Vivendi bő két évvel ezelőtt kezdte el külön vállalatokba szervezte fő üzletágait: a V-fon Rt.-be a távbeszélő-szolgáltatást, a V-net Rt.-be az internetes tevékenységet, a V-com Rt.-be pedig az üzleti kommunikációs szolgáltatást. Ennek eredményeképpen túlzottan bonyolult rendszer alakult ki, ezért és az egyszerűbb finanszírozás miatt döntött a csoport a mostani egybeolvasztásról. A tavalyi év után például összesen 20 mérleget kellett készítenie a VTH-nak vagy például a V-com üzleti ügyfeleit a helyi koncessziós területeken V-fon néven szolgálják ki.

A mostani lépésnek nincs köze a magyar érdekeltségek esetleges eladásához - mondta Polányi Sándor, a VTH vezérigazgatója. Az egybeolvasztás után is megmaradnak a jól bevezetett márkanevek, a V-fon, a V-net és a V-com.

Eladósodott leányvállalatok

Az adatokból az is kiderül, hogy ha a Vivendi nem dönt a vállalkozások egybeolvasztásáról, akkor közülük egyeseknek rendeznie kellett volna a tőkehelyzetét, hiszen például az EgomCom Rt. saját tőkéje 266 millió forint, jegyzett tőkéje viszont 4,2 milliárd. A kétmilliárd forint jegyzett tőkéjű V-com Rt.-nek több mint mínusz 4,8 milliárd forint a saját tőkéje az összeolvadási vagyonmérleg-tervezetek szerint. A Vivendi internetes társaságánál, a V-net Rt.-nél is hasonlóan negatív, mínusz 361,8 millió forint a saját tőke. A többi érintett vállalatnál nem bomlott meg a tőkeegyensúly. A beolvadók közül relatíve a V-com Rt.-nek a legnagyobb a kötelezettségállománya: a jogutód VTH Rt. teljes adósságának mintegy egyharmada, 23,4 milliárd forint erre a társaságra jut. Ennél nagyobb kötelezettségállománya, 26,4 milliárd forint csak az átvevő V-fon Rt.-nek van, de saját tőkéje másfélszerese az alaptőkéjének.

A korábban helyi koncessziós szolgáltatóként tevékenykedő V-fon mintegy félmillió ügyfelet szolgál ki, az év eleji piacnyitás óta napjainkig 3500 olyan stabil megrendelője van, akik a Matáv területéről veszik igénybe a Vivendi szolgáltatását, a V-net-ügyfeleinek száma pedig 22 ezer. A VTH-csoport tavaly 41 milliárd forint körüli bevételt ért el, az üzemi eredmény 15 milliárd forint volt. Idén - főként a bevételek terén - ezeknél jobb adatokra számítanak, emellett 15 milliárd forintot fordítanak fejlesztésekre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!