Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Beárazták a magyar Vivendit

2002.08.30. 10:48
A francia Vivendi Universal 10 milliárd eurót remél több érdekeltségeinek, így többek között a magyar távközlési cégeinek eladásából - jelentette a Bloomberg. A hazai telefonpiac második legnagyobb cégcsoportjának eladási szándéka már régóta ismert, most azonban az ár is nyilvánosságra került. A magyar háztartások 12 százalékában jelen lévő cégért 450 millió dollárt kaphat anyavállalata.
A Vivendi Universal a következő hónapokban várhatóan lezárja a Vivendi Telecom Hungary (VTH) eladását - írja a Világgazdaság a mai számában. A médiaóriás új vezetése először a vagyonkiárusítástól összesen 10 milliárd euró bevételt vár, ezen belül a VTH 450 millió dollárt érhet. Bár a teljes összegen belül a magyar cégcsoport viszonylag kis értéket képvisel, a tulajdonosváltás a cég pozíciója miatt jelentős változásokat hozhat a hazai piacon.

A Világgazdaság cikke szerint a VTH a vezetékes telefonnal ellátott 3,7 millió magyar háztartás 12 százalékában, azaz mintegy 450 ezer otthonban van jelen. A tavaly év végi piaci liberalizációig helyi monopolszolgáltatóként, azóta pedig versenyhelyzetben működik, a lakossági fronton azonban szinte alig változott a helyzete. Részt vesz a cég az országos üzleti kommunikációs szolgáltatási versenyben, de kezében van az internetes piac egyik legfontosabb cégének tartott Webigen Rt., és nemrég saját internetes portál indítását is elhatározta. A VTH a 2001. évet 41 milliárd forintos bevétel mellett 15 milliárd forintos adózás előtti eredménnyel zárta, adózás utáni nyeresége 4 milliárd forint volt.

Pénzügyi befektető veheti meg a magyar Vivendit

Polányi Sándor vezérigazgató nemrég utalt arra, hogy a technológiai ágazat világválsága miatt kevés a valószínűsége annak, hogy a VTH szakmai befektetőt találhat. Ennek alapján a pénzügyi világból érkező új tulajdonosra vagy befektetői csoportra lehet inkább számítani.

A Vivendi Universal a nyár elején lemondatott korábbi elnök, Jean-Marie Messier irányítása idején adósodott el.. A vezető az elmúlt években 77 milliárd dollárt költött a legkülönfélébb cégek felvásárlására, 2001 végére az adósságállományt 19 milliárd euró fölé duzzasztotta. A 10 milliárdos vagyon- és üzletrész-értékesítést az új vezetés most kilenc hónapon belül kívánja végrehajtani.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!