Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Ugrásszerűen nőtt az ásványvizfogyasztás

2004.04.08. 12:55
Idén is folytatódik az ásványvíz fogyasztásának növekedése. Az idén 78 százalék azoknak a háztartásoknak a száma, melyek legalább egyszer vettek ásványvizet - derül ki a Gfk Piackutató Intézet kutatásából. A vásárlói szokások is megváltoztak, egyre többen használják ki, hogy nagyobb mennyiségben olcsóbb az áru.
Januárban mennyiségben 39, értékben pedig 28 százalékkal nagyobb forgalmat regisztrált a GfK Piackutató Intézet, mint tavaly az első hónapban. A januári magas mutató azt jelzi, hogy a szomjoltó italok nyári szezonján kívül is emelkedik a fogyasztás.

Nagy mennyiségben

A szinte ugrásszerű növekedés fő oka, hogy egyre többen isznak ásványvizet. A háztartások 78 százaléka vett legalább egyszer ásványvizet tavaly, míg egy évvel korábban még csak 73 százalék. Gyakoribbak lettek a vásárlások is: a háztartásokban átlagosan majdnem minden második héten kerül ásványvíz a boltban a kosárba. A háztartások ásványvíz-beszerzéseinek értéke meghaladta a 20 milliárd forintot.

Érdekesen alakul a kiskereskedelem is. Sokan vesznek egyszerre sokat, kihasználva a nagy eladóterű modern bolttípusok kedvező fogyasztói árait. Az ásványvíz mennyiségi forgalmából ugyanis 33 százalék jut a diszkontokra, 27 pedig a hipermarketekre. A szupermarketek 15 százalékkal részesednek, a lakóhely közeli kis boltok pedig 20 százalékkal.

Egyre népszerűbb

Az étkezési szokások változása szintén belejátszik a forgalom növekedésébe. Majdnem megháromszorozódott azok száma, akik különösen szívesen fogyasztják az ásványvizet, amely ma már a legnépszerűbb szomjoltó ital. Amíg ugyanis 1989-ben a magyar felnőttek 29 százaléka ivott szívesen ásványvizet, addig 2003-ban már 68 százalék.

A felnőtt lakosságot reprezentáló ezer fő személyes megkérdezésével 2003-ban is feltárta az étkezési szokásokat a GfK. Az intézet megalakulásának éve, 1989 óta kétévenként elvégzik ezeket a kutatásokat, amelyek lehetővé teszik a fogyasztási trendek felismerését.

A fogyasztás gyakoriságában szintén sok változás történt. Egy magyar felnőtt hetenként átlagosan három napon fogyaszt ásványvizet. Több mint duplájára nőtt a fogyasztás gyakorisága tizennégy év alatt. A leggyakrabban fogyasztott élelmiszerek rangsorában az egyik legelőkelőbb pozícióba, a 11-12. helyre az ásványvíz került.