Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Hibás címkék az ásványvizek felénél

2005.09.21. 11:48
A Magyarországon kapható ásványvizek felénél rosszul tüntetik fel a címkén a termékre jellemző tulajdonságokat - állapították meg fogyasztóvédők. A vizsgált 54 vízből 24-nél találtak hibát.
Az ásványvízpiacon a gyártók és forgalmazók többsége igyekszik saját termékét a legjobbnak eladni, akár annak árán is, hogy nem tartják be az ásványvizek elnevezésére, jelölésére vonatkozó szigorú jogszabályokat. A legfontosabb talán az, hogy egy ásványvíz olyan tulajdonsága, amely a többi ásványvízre is jellemző, nem tüntethető fel különleges tulajdonságként. Bizonyos jelzők pedig csak meghatározott határértéknél használhatók.

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség laboratóriumi vizsgálat során ellenőrizte, hogy a kapható ásványvizek megfelelnek-e az előírásoknak. A vizsgálat arra keresték a választ, hogy az ásványvizek címkéjén feltüntetett információk megegyeznek-e a termék valódi tartalmával, illetve alkalmaznak-e olyan jelölést, amelyek a rendeletek alapján nem megengedettek.

Rendelet határozza meg például azt, hogy speciális jelzők (pl. csekély ásványianyag-tartalmú, ásványi anyagban gazdag, stb.) milyen feltételek mellett használhatók. A vizsgáltak közül háromnál (mindhárom a Mizse természetes ásványvíz termékeknél) az "alacsony ásványi anyag tartalommal" jelölés nem volt megfelelő, mert ezekben összes oldott ásványi anyag tartalma 515 milligramm/liter volt. A szabályozás szerint csak akkor lehetne ez a minősítés, ha 500 alatt lenne az érték.

A fogyasztóvédők sok jelölési hibát találtak még ezen kívül is. A határértékek jelölésével volt probléma a Primavera, a Szentkirályi, a Pannonius Aquarius, a TEsco gazdaságos Pannon Aqua, a Vöslauer, a San Benedetto, a Danon Vitalinea és a Borsec árványvizekkel.