Szabolcs
20 °C
35 °C

Egy lakás áráért vehetünk vízparti nyaralót

2008.07.21. 10:35
A nyári szezon beköszöntével a vízparti ingatlanok iránti érdeklõdés fokozódásáról számoltak be a legnagyobb ingatlanközvetítõ hálózatok. A meleg nyári napokon sokan vágynak a strandok mellett a természetes vizeink közelébe és adódik a kérdés, hogy mennyi pénzre lenne szükségünk egy saját tulajdonú nyaraló megvásárlásához. Országszerte több lehetséges célpont is szóba jöhet, de a legnépszerûbb továbbra is a Balaton és a Velencei-tó környéke.

A szállásfoglalást követõen, a nyaralás alatt van idõ elgondolkodni azon, hogy melyik megoldás a célravezetõbb. Évente egyszer - vagy a pénztárcánktól függõen több alkalommal is - lefoglalni egy szállást, vagy vásárolni egy saját ingatlant és a szabadságokon túl akár hosszabb idõt is ott tölteni hétvégenként vagy más alkalmakkor. Az ingatlanirodák képviselõi szerint a nyári szezon nagyobb lökést ad a vízparti ingatlanok piacának, de a nyaralók közül sokan az érdeklõdés szintjén maradnak – írja a Pénzcentrum.

Kezd magára találni a Balaton környéke

Az ingatlanpiaci szakértõk között is megoszlanak a vélemények a Balaton környékével kapcsolatban. Egyesek szerint néhány szûkös év után kezd magára találni a régió, mások viszont éppen az ellenkezõjét tapasztalják és nehezen eladható ingatlanokról számoltak be. A tó környékén a mûszaki állapot mellett jelentõsen befolyásolja egy adott ingatlan értékét a parttól való távolság is.

A tó környéki ingatlan választék meglehetõsen összetett, a négyzetméterárak ennek megfelelõen rendkívül változatosak. A házak és a nyaralók iránti kereslet fokozódott az elmúlt idõszakban, de a lakásokat egyre nehezebb eladni. Az ingatlanok besorolásától függõen egy komolyabb tóparti belterületi házat 20-25 millió forinttól megvásárolhatunk, amennyiben üdülõövezetbe tartozik, akkor valamennyivel olcsóbban hozzájuthatunk.

Az Otthon Centrum elemzõi úgy vélik, hogy a Balaton környékének ingatlanpiaca egy éve volt a mélyponton, azóta felfelé ívelõ idõszak kezdõdött el. A nagyobb városokban és a fõbb turisztikai célpontok piacán látványosan nõtt az érdeklõdés. A tóparti beruházások bejelentésének híre ráadásul tovább fokozza a vásárlási kedvet.

A Balaton környéki területfejlesztési programoknak köszönhetõen nagyok a piac újjáéledéséhez kötõdõ elvárások. A piaci résztvevõk szerint a fejlesztések nem csak önmagukban, hanem a környezõ ingatlanok vonatkozásában is optimizmusra adnak okot. A családi ház és a nyaraló vásárlás már nem csak az üdülni vágyók körében népszerû, többen a végleges ideköltözésben is gondolkodnak, mivel a fejlett közlekedési hálózat révén sokkal könnyebben elérhetõ lett a Balaton.

A víz közeli családi házak esetében nem ritka a 30-55 millió forint közötti vételár, az új építésû ingatlanok iránt pedig szinte minden kategóriában nagy a kereslet. A partközeli, kisebb kertrésszel rendelkezõ sorházak mellett az esetleg felújításra szoruló nyaralók is népszerûek, ezen ingatlanok esetében a 20 millió forintos vételár a vízválasztó.

Az árak emelkedése helyett inkább az ingatlanok értékesítési ideje lett rövidebb, a növekvõ kereslet következtében az árak emelkedése a piac telítõdéséhez vezetne, ezáltal tovább lassulna az értékesítés. A vízparttól való távolságtól függõen egy adott településen belül is jelentõs eltérések mutatkoznak a kínálati árak tekintetében. A vízparton lévõ ingatlanok iránt érdeklõdõk száma jóval magasabb, mint amennyit a kínálat ki tud elégíteni.

Nehezebben találnak gazdára viszont a régi típusú ikerházak lakásai és a korszerûtlen, rossz elosztású, nagy alapterületû, általában a 70-es években épült családi házak. A korszerûsítésre váró mûszaki állapot mellett nem segíti az eladást a forgalmas út közelsége sem. A belföldi kereslet mellett megjelentek a külföldi befektetõk is, a magánlakások helyett elsõsorban fejlesztési területeket keresnek a nyugat-európai és az izraeli beruházók.

Elsõsorban az északi parton a víztõl való távolságot kompenzálhatja a balatoni kilátás, az örökpanorámával rendelkezõ ingatlanokra folyamatosan élénk a kereslet. A térség négyzetméterárai óriási eltérést mutatnak, a 130 ezer forintos panel négyzetméterárakkal szemben az új építésû apartmanok négyzetméteréért félmillió forintot is elkérnek. A nyaralóárak még szélesebb skálán mozognak, elhelyezkedéstõl függõen a legolcsóbb és a legdrágább négyzetméterár között akár tizenötszörös eltéréssel is találkozhatunk.

Velencei-tó: túlárazott ingatlanok

A Duna House helyi irodája szerint a tó környékének ingatlanpiaca nem nagyon pezseg az utóbbi idõben, leginkább a Székesfehérvárról és Budapestrõl költözni vágyok érdeklõdnek. A tó környékén már 12-13 millió forinttól lehet üdülõt vásárolni, sok esetben számolni kell az ingatlan felújításával.

Az Otthon Centrum beszámolói szerint a tó környékére, különösen a déli partra túlkínálat és túlárazás jellemzõ. A magas árakat nem indokolja a piaci helyzet, mivel az elmúlt években jelentõsen csökkent a magánjellegû idegenforgalom. Mind a déli, mind az északi parton találunk újépítésû beruházásokat, a normál lakóingatlanoktól a prémium kategóriáig minden érdeklõdõ megtalálja a neki megfelelõ lakást.

Az elmúlt évtizedben több infrastrukturális beruházást megvalósítottak a térségben, ezeknek köszönhetõen a déli part teljesen ellátott és kiépített hálózatokkal rendelkezik, az északi parton még vannak folyamatban lévõ munkálatok. A szolgáltatások színvonalának emelkedése mellett számos üzletlánc is megjelent a környéken.

Fertõ-tó: egyelõre kevés az új beruházás

Az elmúlt évtizedben a külföldiek körében tapasztalt ingatlanvásárlási láz már a múlté, sok osztrák és német tulajdonos már inkább szabadulna a korábban rendkívül olcsón felvásárolt házaktól. A külföldi vásárlók szinte teljesen eltûntek, leginkább a Sopronból kiköltözõ fiatalok vásárolnak házakat a környéken.

Az Otthon Centrum arról számolt be, hogy a 15-16 millió forint körüli házakat keresik, aki húszmillió feletti áron kínálja az ingatlanát, az hosszabb értékesítési idõre számíthat. Az építési telkek négyzetméterára 4-8 ezer forint között mozog, régi építésû, bontásra vagy teljes felújításra váró házzal rendelkezõ telkekhez tízmillió forint körül lehet hozzájutni.

A környékbeli falvakban nincsenek újépítésû beruházások, egyedül a termálfürdõvel rendelkezõ Hegykõn épülnek üdülõ apartmanok és új lakások körülbelül 300 ezer forintos négyzetméteráron. A tó rövid magyar partszakasszal rendelkezik és elsõsorban nem is az úszók kedvenc célpontja. Ezzel szemben kiépített kerékpárutakkal rendelkezik, valamint a vitorlázók is rendkívül kedvezõ szolgáltatásokkal találkozhatnak. A turizmus fejlõdésével a lakóingatlan beruházások számának emelkedésére is lehet számítani a közeljövõben.